mynewspapers.net

Hemgjord träd knacka SpileSamla den vattniga sap, på ett sätt eller ett annat, från lönn träd och indunstning den för att göra sockerlag har en ganska lång historia. Dokumenterade poster ge tidig konton av praxis från tillbaka i mitten av 1500-talet i Nordamerika. Människor har utarbetat olika medel för avlyssning av träden men en etablerad väl tradition innebär att göra en tree tap, eller spile, från stjälkar av fläder buske.

Fläder Plant

Identifiera fläder busken är ett viktigt steg i att göra trädet knacka spile. Under växtsäsongen har fläder sammansatta blad. Detta innebär att varje blad delas in i separata broschyrer. Bladen sitter längs stjälken mittemot varandra. När blomningen, har fläder paraply-formade kluster av krämig vita blommor. Dessa producerar kluster av djupt lila, nästan svart frukt under sensommaren. På vintern syns ärr där bladen var fäst på på motsatta sidor av kvistar. Och fläder kvistar har en vårtliknande textur.

Stam val

Perfekt färdiga spile diameter är ca 1/2 tum. Detta innebär att den grova stammen som utgångspunkt, bör vara något större. Det finns yttre bark och ett inre bark lager som måste komma ut innan spile är klar att användas. Andra överväganden är rakhet och hejda integritet. En krokig stam kommer att vara mindre än idealisk, och en del av stammen med förfalla kommer inte att göra en bra spile. Så det är mest sunt förnuft, men uppmärksamhet på detaljer i stem urval kommer att göra en betydande skillnad i resultatet.

Urholkningen

När stammen är valt och skär måste det vara urholkad för att göra spile. Centrumen för fläder stjälkar är relativt svampig. Detta gör urholkningen stammen ganska lätt. Håller den i ett skruvstäd eller på annat sätt fast men försiktigt nog att undvika förkrossande låter du ihåliga ut centrum. Borra ett hål eller lumen, är ner spile centrum förmodligen det enklaste och säkraste sättet att urholka spile. En borrmaskin eller handborr och en 1/8-tums borr kommer att göra jobbet. Borrhålet bör vara ungefär 3 inches djupt. Tänk på att spile kommer att genomföra en vätska som är avsedda att konsumeras. Så undvika att låta spile kommer i kontakt med borr eller annat material som kan ha giftiga lösningsmedel, smörjmedel eller andra giftiga kemikalierester.

Sönderfall

Sönderfall kommer att bli mycket lättare om fläder stjälken skärs till en längd av flera gånger dess avsedda färdig längd. Överskottet kan fungera som ett handtag för greppa medan sönderfall och kan skäras av efter den sönderfall är klar. En bra, skarp kniv kommer att ta bort den yttre och inre barken och tillräckligt trä att uppnå önskad diameter av 1/2 tum. Forma i slutet av spile med sönderfall kniven så det har något av en pip kommer nästan avsluta jobbet. Det enda kvar för att göra är att skära av överflödig längd.

Användning

Använda spile kräver borrning en cirka 2-tums-djupt hål i något uppåtgående vinkel med en 7/16-tums borr. Efter tap hålet rensas av borrning skräp är--använda en liten kvist eller liknande--spile redo att sättas in. Knacka den försiktigt med en träklubba kommer att göra en bra, bekväm passform. Kom ihåg att eftersom spile sållat för att vara något överdimensionerade i diameter, det kan vara nödvändigt att göra några smärre rakning för att göra den slutliga passformen. Körning i en spik eller en skruv över spile och hängande en lämplig samlande behållare Slutför knacka processen. Är det bara att vänta på att behållaren att fylla med sap.