mynewspapers.net

HDL-ratio för lågt kolesterol

HDL-ratio för lågt kolesterol


När din läkare berättar om "lågt kolesterol", talar han bara om dina nivåer av skadligt kolesterol. Med hög densitet lipoproteiner (HDL) är friska kolesterol som renar blodet av föroreningar, inklusive ohälsosamma cholesterols. Din andra cholesterols förhållandet mellan HDL är en av de mest tillförlitliga mätmetoder för cirkulatorisk hälsa.

Om kolesterol

Kolesterol är ett vaxliknande material som kroppen producerar i levern. Din kropp behöver det att använda D-vitamin, producerar hormoner, smälta fett och upprätthålla grundläggande cell- och hälsa. Dock äventyrar för mycket skadliga LDL-kolesterolet din cirkulatorisk hälsa genom klumpar i blodet och öka din risk för hjärt-och kärlsjukdomar, högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke.

Om HDL

Även om dietister har känt skadligt låga density lipoprotein (LDL) kolesterolet i årtionden, upptäcktes HDL under 1990-talet. Din kropp producerar HDL som svar på en kost som innehåller omättade fetter, som finns i vegetabiliska livsmedel och många kött. Eftersom HDL direkt motverkar de skadliga effekterna av dålig cholesterols, den mer HDL du har i ditt blod, ju hälsosammare du är.

HDL-nivåer

Dina kolesterolnivåer i blodet visar hur mycket HDL som du har i blodet, liksom dina nivåer av skadliga LDL-kolesterol och triglycerider. Enligt information distribueras av Mayo Clinic, är en HDL nivå av HDL-kolesterol per deciliter blod minst 60 mg optimal för hjärt-och kärlhälsa. Nivåer under 40 mg per dL är tillräckligt låg för att vara ohälsosam.

HDL-Ratio

Råa nivåerna av kolesterol är inte lika användbar hjärt-och kärlhälsa måttet som en jämförelse av hälsosamt att ohälsosamma kolesterol. För att räknas som friska, bör nivåer av LDL-kolesterol inte vara högre än 70 mg per dL. Uttryckt i ett förhållande, innebär detta att du bör ha minst 6 mg av blodserum HDL-kolesterol för varje 7 mg av blodserum LDL.

Totalkolesterol

De flesta medicinska tester rapporterar förhållandet av bra till dåligt kolesterol som "totala kolesterolet". Du beräkna totalt kolesterol genom att subtrahera HDL räknas från LDL räkningar, sedan lägga till 1/5 av din triglycerid räknas. Enligt MayoClinic.com är totalkolesterol antal under 200 mg per dL maximalt för bra hjärt-och kärlhälsa.

Vad du kan göra

Att upprätthålla hög produktion av HDL-kolesterol är något kan du hjälpa din kropp genom att uppmärksamma din kost. Du kan hitta fetthalten och typ av fetter i livsmedel genom att kontrollera de näring etiketterna på livsmedelsförpackningar. Hålla sig till mat med mer omättat fett än mättat fett kommer att hålla din kropp producerar mer HDL än LDL, att hålla din kolesterol nummer låg och friska.