mynewspapers.net

Havre & sköldkörtelproblem

Havre & sköldkörtelproblem


Sköldkörteln, en butterfly-formade endokrina körtel belägen framför halsen nära luftstrupen, reglerar hormoner, metabolism och proteintillverkning. Tyroxin (förkortat T3) och triiodothyronine (T4), hormoner som utsöndras av sköldkörteln, resa till andra delar av kroppen. När sköldkörteln störningar, kan förändringar i kosten påskynda dess retur till en balanserad produktion. Havre, länge ansedd som en av naturens mest hälsosamma livsmedel, är bra för sköldkörteln i många fall.

Hypotyreos (låg sköldkörtelfunktion)

Hypotyreos, eller en låg sköldkörtelfunktion, uppstår när sköldkörteln slutar utsöndra den nödvändiga mängden hormoner. Många av symtomen orsakas av hypotyreos kan vara från början misdiagnosed som många andra villkor, eller helt enkelt blir äldre. Viktökning, trötthet, en hes röst och muskelvärk är bara några symptom på en låg sköldkörtelfunktion. Läkare ordinera ofta syntetiska hormon piller för att motverka brist i naturliga hormonproduktion. Men grön havre (Avena sativa) tillfälligt lugnar nerverna och depression är associerad med en låg sköldkörtelfunktion. Alla typer av Havre är bra för hypotyreos. Variationer omfattar tonika säljs i hälsokostbutiker; oatstraw te gjort av omogna havre, eller färdigförpackade havre barer eller spannmål. Och, naturligtvis, heta havremjöl.

Hypertyreos (överaktiv sköldkörtel)

När sköldkörteln producerar för mycket hormoner, orsakar hypertyreos, eller överaktiv sköldkörtel, snabb viktminskning, skakningar, andnöd och oförmåga att tolerera värme. Radioaktivt jod kan användas för att döda överaktiv sköldkörtel cellerna. Svåra fall kräva avlägsnande av vissa eller alla av sköldkörteln. Undvika havre och oat tillskott vid behandling av hypertyreos, tillsammans med socker, mejeriprodukter, vete och pinjenötter. Istället äter sköldkörtelrubbande mat, som gröna bladgrönsaker, som minska förekomsten av hormonproducerande jod i kroppen.

Sköldkörteln underhåll

När sköldkörteln fungerar normalt, TSH (thyroid - hormon), som reglerar produktion av T3 och T4, testar i det normala intervallet mellan 0,4 till 5.0. Om den T3 och T4 värderingar är också normala, och du behålla samma vikt under lång tid, har du en frisk sköldkörtel. En välbalanserad kost, inklusive en måttlig mängd havre--som de som finns i frukostflingor och havregryn--kommer att hålla din sköldkörtel fungerar utan problem.

Relaterade sjukdomar

En mag sjukdom som kallas celiaki stör upptaget av näringsämnen i livsmedel och skadar de små tarmarna. Det är nära knuten till autoimmun sköldkörtelsjukdom. Människor med celiaki lider av glutenintolerans och bör undvika vete, korn och råg, men kan konsumera ren havre i begränsad omfattning om de inte innehåller spår av vetegluten. Patienter med andra sjukdomar relaterade till autoimmun sköldkörtelsjukdom som Graves sjukdom eller Hashimotos sjukdom också bör konsumera havre renare av vetegluten.

Andra hälsofördelar

Havre är en av de bästa livsmedel för din all-around hälsa. Förutom motverka hypotyreos, havre ger fiber, minska kolesterol och högt blodtryck och hålla din starka hjärta. Havre minskar också risken att insjukna i typ 2-diabetes och vissa cancerformer.