mynewspapers.net

Hälsosam kost & fettintag

Hälsosam kost & fettintag


En hälsosam kost innehåller lite fett, som är nödvändiga för att hjälpa kroppen att absorbera näringsämnen och att hålla kroppens celler och immunsystemet fungerar, enligt MayoClinic.com. Mängden och typen av fettintaget i kosten har dock betydande hälsomässiga konsekvenser. En hälsosam kost är låg i "dåliga" fetter--mättade och transfettsyror-- men innehåller en måttlig mängd "bra" fett från vegetabiliska källor och fisk.

Betydelse

Fetma är en stor riskfaktor för många hälsotillstånd, som hjärt-kärlsjukdom, vissa cancerformer och typ 2-diabetes, säger US Centers for Disease Control och Prevention. Fetma är en komplex sjukdom med genetiska faktorer och miljöfaktorer, är konsumtionen av ohälsosamma fetter en primär orsak. Enligt WHO är en viktig faktor som bidrar till en global fetma trend ökad konsumtion av energirika, näringsfattiga livsmedel som innehåller mycket mättat fett och socker.

Mättat fettintag

Intag av mättat fett är en viktig faktor i fetma och andra hälsoproblem. Enligt MayoClinic.com är mättat fett kosten huvudorsaken till högt kolesterol och hjärtsjukdomar. Mättat fett finns i animaliska produkter som kött och mejeri, som liksom några vegetabiliska oljor såsom kokos och palmolja. Enligt MayoClinic.com, bör en hälsosam kost, dagliga intag av mättat fett begränsas till högst 7% av totala kalorier. Baserat på en 2,000 kalori-per dag diet, bör dagliga intag av mättat fett inte överstiga 15g.

Trans fettintag

Transfetter är en annan ohälsosamma fettet. Transfetter är gjord när vegetabilisk olja är stelnat genom en process som kallas hydrogenering som utökar dess hållbarhet. Transfetter är vanligt förekommande i bearbetade livsmedel, såsom paketerade bakverk och stekt mat. MayoClinic.com säger dagliga trans fettintag bör inte överstiga 1% av dagliga kalorier eller mer än 2g, baserat på en 2,000 kaloriintag.

Fleromättat/enkelomättat fett intag

Vissa typer av fetter, däribland fleromättade och enkelomättade fetter, är bra för dig, om de konsumeras med måtta, enligt den oss Department of Health and Human Services. Till skillnad från mättat fett, som höjer kolesterol, fleromättade och enkelomättade fetter, som tillhandahålls av fisk, nötter och vegetabiliska oljor som olivolja, rapsolja och solrosolja, kan faktiskt hjälpa lägre kolesterol, enligt American Heart Association.

Totala fettintag

Även om en hälsosam kost betonar fleromättade och enkelomättade fetter över mättad och transfetter, alla fetter är hög i kalorier och kan leda till fetma om de konsumeras i överskott. Enligt HHS, bör totala dagliga fettintag, inklusive alla typer av fetter, inte överstiga 20 till 35 procent av totala dagliga kaloriintaget, med de flesta fetter kommer från källor av "bra" fett som fisk, nötter och hälsosamma vegetabiliska oljor. Baserat på en 2,000 kaloriintag, motsvarar detta till 44 till 78g fett per dag.