mynewspapers.net

Hälsoriskerna med solstolar

Hälsoriskerna med solstolar


Solstolar, även känd som solarier, är enheter som tillhandahålls av solariesalonger för att ge en kosmetisk solbränna. Dessa enheter använder artificiellt ultraviolett strålning (UV) från lysrör inuti den enhet som du lägger i för din solbränna. Solsängar ger dig en solbränna som liknar vad du skulle få i solen som är till nytta under kalla, vintermånaderna när solen är knappa. Med fördelarna finns det hälsorisker med solstolar som är nästan lika illa som tans från solen.

Hudcancer

Även om många tror att UV-exponering från artificiella källor såsom lysrör i solstolar är mindre skadliga än strålar från solen, är detta en vanlig missuppfattning. Människor som har långvarig användning av solstolar är en hög risk att utveckla hudcancer som UV-strålning i sängarna är cancerframkallande (en cancer som innehåller ämnet).

Hudens åldrande

Överdriven och långvarig exponering för UV-från solstolar och andra UV källor orsakar många negativa hud effekter såsom huden åldrande. Huden åldrande börjar med missfärgning, ärrbildning och hud brännskador sedan så småningom utvecklas till överdriven skrynkling och förlust av elasticitet, även kallad photoageing.

Hudskador ljus-hudtyper

Den potentiella hudskador som du får från exponering för UV-strålning i ett solarium är sant för alla hudtyper, men är mycket värre för ljusare hudtyper. Det finns sex klasser av hud typer med typ jag är den lättaste och mest rättvisa, således den mest känsliga för värme, sol exponering och UV-exponering. De med typer I och II löper en större risk för svår solbränna som kan leda till hud cancer som melanom. Även tillfällig användning av ett solarium kan orsaka skadliga effekter för ljushyade individer.

Ögonskador

Ögonskador är vanligt bland dem som använder solstolar på regelbunden basis. Medan de som går i solarier hålla ögonen stängda under Garvningsprocessen, är ögonskador fortfarande möjlig eftersom ögonlocken är extremt tunna. Utan glasögon eller andra ögat beläggningar, kan UV-exponering orsaka grå starr, okulär melanom, pterygium, Snöblindhet och photoconjunctivitis (två gemensamma inflammations av ögat).