mynewspapers.net

Grovfoder i kostenGrov eller fiber, är den substans som hjälper våra tarmarna fungerar optimalt genom att bidra till regelbundna evakuering. Enligt Brown.edu, när du saknar grovfoder i din kost kan du drabbas av förstoppning, divertikulit och hemorrojder. Divertikulit orsakar inflammation i tjocktarmen och förvärras av bristande fibrösa livsmedel som stöd eliminering. Hemorrojder är intern eller extern svullna, inflammerade vener orsakas av överdriven ansträngning under tarm stunder. De kan vara relaterade till en brist på fiber rika livsmedel. Att lägga till grovfoder till din kost hjälper dig att upprätthålla en friskare tarm och ökad hälsa.

Betydelse

Grovfoder är en term som används för att beskriva fibrer, dietary huvudbeståndsdel för tarm och matsmältning hälsa. Det består av livsmedel som är vegetabiliska och fungerar som ett fyllnadsmedel för att hålla avföring regelbundet och minska förstoppning. Enligt Mayo Clinic passerar fibrer genom magen, små tarmar och kolon relativt osmält. De två typerna av grovfoder för maghälsa är lösliga och olösliga.

Lösliga fibrer

Lösliga fibrer löser sig i vatten och finns i många frukter, korn, bär och bönor. Enligt Medline Plus, en publikation från The National Library of Medicine, kan lösliga fibrer förhindra hjärtsjukdomar genom att sänka kolesterol. På motsvarande sätt tenderar baserat på resultaten av Food and Drug Administration, populationer som är låg fetthalt och hög i fiber och växt födointag att ha en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. Enligt American Heart Association är havre högre lösliga fibrer än andra sädesslag. Föreningen rekommenderar äta äpple massa, ärtor, citrus, bönor, jordgubbar, havregryn, psyllium och ris att öka ditt intag av lösliga grovfoder.

Olösliga Fiber

Grovfoder i form av olösliga fibrer kan få dig att känna fylligare snabbare, så du är mindre benägna att äta för mycket. Detta kan leda till en minskning av risken för fetma och bidrar till optimal kardiovaskulär hälsa. Eftersom olösliga fibrer ökar pall bulk, kan det lindra förstoppning genom att hjälpa flytta mat lättare genom tarmen. Livsmedel som vetekli, brysselkål, kål, blomkål, nötter och de flesta kärnor och hela vete bröd innehåller höga halter av olösliga fibrer.

Rekommendationer

Kostråd från Colorado State University från och med 2010 rekommenderas äta 14 g fibrer för varje 1000 kalorier konsumeras. Försök att lägga till nötter till en sallad eller äta råa grönsaker under dagen för att öka fiber intaget. Grönsaker och frukt juice innehåller några fibrer, men se upp för tillsatt socker och natrium läggas till några av dessa drycker. American Heart Association rekommenderar att äta sex till åtta portioner av korn och åtta till 10 av grönsaker och frukt varje dag för en frisk tarm. Fiber intaget bör ligga i intervallet 25-35g dagligen för en hälsosam kost.

Överväganden

Märkning av livsmedel kan vara oförenlig med vad de faktiskt innehåller, så du inte kanske får lika mycket fibrer som du tror du är. Att ärligt påstå att de lägre kolesterol, måste livsmedel innehålla minst 0.6g lösliga fibrer enligt Colorado State University. Sök efter livsmedel som innehåller mer än 5g per portion för ett bra fiberrik innehåll. Från 2,5 till 4,9 g per portion är någonstans en bra källa till fiber och minst 2,5 g är en måttlig mängd. Äta råa frukter och grönsaker och undvika bearbetade livsmedel kommer att bidra till du hämta rekommenderade grovfoder mängder i kosten.