mynewspapers.net

Grekisk ortodoxa dopet riter & regler

Grekisk ortodoxa dopet riter & regler


Framkallat från det evangeliet skildring av Johannes Döparen och Jesus, är dopet en ritual genom vilken en person blir kristen. Härrör från ett grekiskt ord som betyder "att doppa", handlar det om antingen bevattning eller full nedsänkning i vatten. Den grekisk-ortodoxa tron baptises vanligtvis människor som spädbarn.

Betydelse

Grekisk-ortodoxa kyrkan lär att sakrament dopet in en person i Kristi kropp. Enligt deras undervisningar, varje döpt person återföds som deltagare i gudomliga livet och är medlem i konungsligt prästerskap av troende. Dopet är tänkt att ge tillgång till evigt liv och gör en person en full deltagare i kyrkan.

Föräldrar

Föräldrarna till barnet måste vara i god status med kyrkan. Föräldrar ansvar omfattar att välja en sponsor för sitt barn, att ge barnet ett förnamn på dop och utse någon att klä sig och klä av barnet. De bör också bidra till att upprätthålla högtidlighet ritualen och sina barns värdighet genom att begränsa fotografering.

Sponsorer

Sponsorn skall vara en ortodox kristen i god status med kyrkan och är ansvarig för att tillhandahålla flera rituella artiklar för dop. Dessa inkluderar en bar av elfenben tvål, handdukar, byte av kläder, olivolja, ett blad och tre vita ljus. Sponsorns uppgifter hör vouching för barnet, utför den Nicaenska trosbekännelsen i antingen engelska eller grekiska och att föra barnet till altaret för Nattvardsgång tre söndagar i rad.

Präst

På dagen för dop utför prästen en serie av ritualer. Förutom den faktiska dop inkluderar dessa välsignelse dop vattnet, smörjelse barnet med olja, recitera Psalm 31, ger bön av bekräftelse och chrismation. Under chrismation gör prästen tecknet för cross på olika delar av barnet med en speciell olja som kallas chrism. Ritualen är klar när prästen, sponsorn och barnet cirklar dopfunten tre gånger medan körer sjunger, "som många av er har blivit döpta till Kristus, har lagt på Kristus. Hallelujah."