mynewspapers.net

Gasbrännare lågan färger

Gasbrännare lågan färger


I en enkel lågan test avger vissa Joniska föreningar införs i en gas-uppvärmda bunsenbrännare låga karakteristiska lågan färger. Färgerna som avges stöd i identifiering av metalljoner i en salt förening. Värmen i lågan ger energi till atom eller Jons elektroner. Elektronerna absorberar värmeenergin och ange en upphetsad energitillstånd. Dock återgå elektronerna snabbt till sina grundtillståndet. Som de gör, förlorar elektronerna av metalljoner eller atomer energi. Den frigjorda energin är i intervallet synliga spektrat som deras karakteristiska färger.

Blå

För att genomföra en flamma test, doppa en ren loop eller platina ring i analyten. Sätt in slingan i den hetaste delen av flamma, som är toppen av inre kärna lågan. Bunsenbrännare varm lågan är blå. En svalare låga med för lite luft-gas förhållande är gul. Analysera och dokumentera alla lågan färger som avges. Halide koppar föreningar, selen, indium och arsenik förmedla en blå färg. Selen har en karakteristisk lukt av ruttna rädisor och är en azurblå blå färg. Jämväl, arsenik har en karakteristisk lukt av vitlök.

Röd

Litium mineraler, strontium karbonater och sulfater avger en crimson röd färg när antänt. Kalcium ger en rödaktig gul-orange färg.

Gul

Natrium föreningar såsom natrium klorid och natrium bromid förmedla en intensiv ljust gul till orange-gul färg. Järn ger en gyllene gul färg när införs i en låga.

Violet-lila

Violet och violett-lila flamman färger korrelerar med kalium, rubidium och cesium. Natrium med en framstående gul kan maskera dessa färger.

Grön

Ljust blågrön strimmor i lågan indikera förekomst av zink. Koppar också förmedlar en ljus grön färg och blir vita eller smaragdgrön. En blek grön lågan färg vittnar om tellurium, antimon, mangan och bly, och är inte avgörande. Mangan skjuter ut glödlampa blinkar. Ett blekt blågrön, som inte heller avgörande, är fosfor. En gul-grön låga korrelerar med molybden i formulären oxid eller svavelväte. Andra föreningar som avger en grönaktig låga är boron, barium och tallium föreningar.

Ingen färg

Magnesium, aluminium och kobolt har inte en karakteristisk lågan färg. Dock skjuter kobolt när införs för flamman ut vit, glödlampa blinkar med den brinnande gas. Kobolt glas fungerar som ett filter för att förbättra iakttagelser och resultat. Blekt violetta flamman produceras av kalium via kobolt glas, visas rödaktig.