mynewspapers.net

Fysiska egenskaper av jaguar katt

Fysiska egenskaper av jaguar katt


Jaguarer är den tredje största kattdjur arter i världen, ranking bakom lejon och tigrar. Utbudet av dessa stora katter, som dyrkades i forna tider, sträcker sig från centrala Mexiko till norra Argentina. Även om de liknar leoparder, har jaguarer några fysiska egenskaper som skiljer dem från deras kusiner i släktet Panthera.

Storlek

Jaguarer är de största katterna i Amerika. Vuxna hanar väger i genomsnitt 54,4 kg., även om de kan väga så mycket som 136 kg. Vuxna Honor väger vanligtvis runt 31,8 kg. Jaguars mäta mellan 3,8 och sex fot lång, med 18 - till 30-tums svansar. De större jaguarer lever i öppna gräsmarker och slätterna i norra Sydamerika, medan mindre strövar täta skogar, kärr och regnskogar i Central- och Sydamerika, samt öknen regioner i Mexiko.

Färga

Till skillnad från leoparder i Afrika och Asien har en jaguar gulbruna eller rödbrun päls ett mönster av svart rosetter med en plats i centrum och öppen, ojämna kanter. En leopard rosetter bildar en komplett, obruten cirkel utan markeringar i mitten. Den jaguar päls mönster hjälper det förbli dolda som jagar den för mat. Jaguarer som lever i öppna miljöer har blekare rosetter än de som bebor skogsområden. Jaguarer har vita nosar och vit päls på magen. Några jaguarer som lever i de djupaste delarna av regnskogen har svart päls som visar ett svagt mönster av svart rosetter. Dessa katter är brukar kallas svarta pantrar.

Bygga

Jaguarer har en bredare bygga än de flesta andra stora katter. De förlitar sig på styrka snarare än hastighet för att få ner bytet. Jaguarer är kunna jaga mer än 85 olika arter av däggdjur, reptiler och amfibier på grund av deras bygga och möjlighet att simma. Deras stora huvuden har fyrkantiga käkar med kraftiga muskler och hörntänder som kan krossa skallar av djur som kajmaner, tapirer, boskap och peccaries. De kan också tränga igenom tjocka skal av sköldpaddor och sköldpaddor. Jaguars söka efter byte på natten, eftersom deras vision är skarpare i svagt ljus. De stjälk sitt byte och sedan använda deras tjock och muskulös ben för att kasta. De jagar också av ryckningar deras långa svansar över vattnet för att locka fisken till ytan.

Territoriell märkningen

Jaguars tillbringar större delen av sitt liv ensam och använda en mängd metoder för att markera sitt territorium. De använder sina klor, som bor infällt för det mesta att hindra dem från att bryta, för att lämna repor på träd eller på marken. De vocalise också genom djupa ryter att tillkännage deras territorium och att skrämma andra jaguars eller djur från det. Urinera eller defecating fungerar också som ett sätt för jaguars att fastställa gränser.