mynewspapers.net

Fysiska & beteende anpassningar av en giraff

Fysiska & beteende anpassningar av en giraff


Giraffen är infödd till Afrika och är den högsta däggdjur i världen, mäta upp till 19 fot för en vuxen man. Som många djur, har giraffen tvingats anpassa sig till sin livsmiljö för att överleva. Det visar ett antal fysiska och beteendemässiga egenskaper som utvecklats under generationer så det kan trivas i naturen.

Utfodring

Fysiska & beteende anpassningar av en giraff


Giraffen har en växtätande kost. Den lever på träd blad och stjälkar, särskilt Acacias. Flera fysiska anpassningar hjälpa en giraff äta. Den använder sin långa hals för att nå bladen högt på en akaciaträd och dess läppar är svåra att skydda mot de taggiga törnen av akacia. En giraff tungan kan växa upp till 21 inches lång. Det kan linda runt höga grenar och strip blad av att äta. Taket i munnen är räfflad så bladen är lätt stripped. En giraff har anpassats för att dricka vatten bara var några dagar, eftersom de är mest utsatta för rovdjur attacker när de böjer ner till drink från vatten hål.

Vila

Giraffer har anpassat sina sovande förmåga också att hantera predator faror. En giraff är mest sårbara för angrepp om det böja ner eller liggande på marken. Det kan inte hoppa upp snabbt om ett djur attackerar. Det har därför utvecklat förmågan att vila med dess öppna stående ögon. En giraff kan överleva med så lite som 20 minuter sömn per dag. Det kommer att ligga och sova på natten för att minska risken för bakhåll. Det kan bara sova djupt i upp till 10 minuter på kvällen.

Vård av unga

Fysiska & beteende anpassningar av en giraff


Nyfödda giraffer har en 50 procent dödlighet i deras första månaden. Kalven är offer för hyenor, lejon och leoparder. Vuxen giraffer har anpassat sitt beteende för att skydda sina ungar från fara. En mor kommer inte att lämna sin kalv sida även om det är unga. Om mamman har att vandra för att fodergrödor för mat hon lämnar sin kalv i en plantskola grupp med andra kalvar, kallas en creche. Creche skyddas på alla tider av andra kvinnliga giraffer.

Habitat villkor

Giraffer bebor savanner och öppna skogsmarker över Sahara. Det finns nio underarter av giraff, alla med en annorlunda mönstrade Rock, och varje lager fungerar som en bra kamouflage för den afrikanska savannen. Giraffen har utvecklat några fysiska anpassningar för att överleva i det heta ökenklimatet. Giraff huden är tjock och isolerar den från den varma temperaturen. Långa ögonlock skyddar ögonen från myrorna och skarpa acacia törnen. En lång fransade svans wafts flugor och andra insekter bort, medan fötterna är skyddade från tuff terräng med hårda hovar.