mynewspapers.net

Fysiska anpassningar av elefanter

Fysiska anpassningar av elefanter


Elefanter är den största levande landa däggdjur och har två skilda arter: afrikanskt och indiskt. I Afrika har två olika underarter och indiskt har fyra. De flesta av dessa arter har samma utbud av fysiska anpassningar. Dessa unika anpassningar kan elefanter överleva i hårda, varmt klimat och utföra komplexa uppgifter som normalt skulle vara svårt för sådan en stor djur.

Betar

Båda könen i Afrika och hanarna av de asiatiska elefanter har långa tänder kallas betar. Dessa långa, böjda tänder är fördelaktigt såväl som farliga för djur. Elfenbenshandel gör elefanten ett mål för tjuvskyttar som vill ta och sälja deras betar. Elefanterna användningsområden för dessa långa betar är strippning av bark från träd, gräva i smutsen och som en viloplats för deras stammar. Betar också används som vapen att skydda från rovdjur eller att slåss med andra elefanter.

Trunk

Den mest flexibla och kraftfulla näsan i djurriket, en elefants stammen tros har över 40.000 muskler. Lång, slingrar näsa gör dessa enorma djur kan vissa mycket intrikat uppgifter. Det används för att dra ner grenar från träd för elefanten att äta samt en suganordning för gallon vatten som sedan sprutade i djurets mun. Det finner också en användning som ett kraftfullt vapen mot rovdjur eller ett sätt att lugna en rädd infant elefant med en mild stroke.

Öron

Större i Afrika än i Indien, en elefant öron används för flera olika syften. Så unikt som ett fingeravtryck, ingen två elefanter öronen är exakt samma. De används ofta i visar aggression; en elefant kommer att öppna sin öronlappar för att göra sina huvuden ser större och ståtligare. Öronen gör också effektiv luftkonditionering och flaxa hjälper till att kyla blodet.

Hud

Känd som pachyderms, vilket innebär tjocka skal, en elefant hud är inte lika tjock som det kan tyckas. På platser det är upp till 2,5 cm (1 tum) tjock, men på andra platser, som bakom öronen eller på bröstet och magen, det är som tunn som papper. På grund av djurets storlek behöver det inte riktigt tjock hud som ett försvar; hudens främsta syfte är att hjälpa till att hålla elefanten cool. Rynkor på huden är utformade för att producera mer yta där värme kan skingras.