mynewspapers.net

Fritösen tillagningstiden

Fritösen tillagningstiden


Den viktigaste delen av fritering är typ och mängd olja du använder. Detta varierar kraftigt när det gäller hur mycket tid behövs för att laga olika rätter. Typ av mat du fritera frågor också, eftersom vissa livsmedel kan ha mindre av en fast konsistens (pickles, glass), som du inte vill koka, i jämförelse med andra mat som kyckling eller kronärtskockor.

Rök poäng

Oljor har olika "rök punkter," vilket är den högsta temperaturen för fritering innan mat börjar röka och utvecklar en fruktansvärd, rökig smak. Om du använder en viss olja till djupt stek en specifika livsmedel, temperatur och tid som behövs för att laga mat genom att fritösen kommer att variera, både på grund av själva maten och märket på oljan (som rök poäng kan ibland variera per märke). Detta är viktigt att veta när du lagar mat vid både höga och låga temperaturer.

Livsmedel till yngel

Olika livsmedel behöver stek i varierande mängder av tid. Djupa stekt baby kronärtskockor ska steka på 176 grader C i ca 2 minuter per parti eftersom du vill bara knappt stek dem. Pickles bör stek på 176 grader C ca 3 till 5 minuter per sats, så att de kan vara stekt hela vägen. Djupa stekt kyckling kan gå så länge som 10 till 12 minuter i olja, medan djup friterad glass bör endast tas bort i fritösen för 5 till 8 sekunder, som det uppenbarligen kommer att smälta. För att ge dig en allmän uppfattning om hastigheten vid vilken vissa livsmedel brun, tappade en kub av vitt bröd i en fritösen på standard 365 grader browns i ca 1 minut.

Typer av olja

Olja har även olika smaker att överväga, vilket kommer att påverka stekning gånger. Raps/vegetabilisk olja används mest men solros och majs oljor, som också har hög "rök punkter", bör övervägas. Vart kommer djupt stek maten i ett något annorlunda sätt och tiden spelar en faktor i detta, tillsammans med temperaturen.