mynewspapers.net

Fraxel laser behandling risker

Fraxel laser behandling risker


Laserbehandlingar innebär vanligtvis hög värme för att vaporise oönskad vävnad. Även mycket effektivt, är återhämtningstiden lång och smärtsam. Frisk vävnad samt riktade vävnaden påverkas. Nyare Fraxel laserbehandlingar inte förstöra huden vävnad, har en mycket snabbare återhämtningstid och orsaka mindre smärta. Så effektiva som Fraxel laserbehandlingar är, det finns fortfarande vissa risker medverkat i förfarandet.

Traditionella laserbehandlingar

Traditionella laserbehandlingar, även kallad ablativ behandling, använder hög intensitet värme för att bränna bort oönskade vävnaden. Under denna procedur laser inte bara tar bort oönskade vävnaden, men kan också ta bort frisk vävnad omger området som behandlas. Rodnad, sipprar och ärrbildning är riskerna med ablativ laserbehandlingar. Även mycket effektivt för att minska tecken på åldrande och solskador, det är smärtsamt, och tiden kan vara upp till tre veckor.

Vad är Fraxel laserbehandling?

En Fraxel laser avger små kolumner av hög intensitet ljus omkring storleken av en hårsäck i en process som kallas fractional photothermolysis. Detta stimulerar tillväxten av nya hudceller och produktionen av kollagen. Collagen är det naturliga ämnet som ger unga huden sin elasticitet och smidig utseende. Det är vanligt förekommande på solfläckarna, för att minska uppkomsten av linjer och rynkor, hyperpigmentaion, och, i vissa fall reparera skador såsom ärrbildning från acne eller skada på huden.

Hur görs behandlingen?

En aktuell bedövningsmedel kan tillämpas för att minska den taggiga känslan vissa patienter rapporterar. Patienten sitter i liggande ställning och får muntliga smärtstillande under förfarandet. Efter ingreppet, får ice tillämpas på ansiktet för att minska svullnad och obehag. Tre till fem behandlingar fördelade upp till en fyra veckors period rekommenderas att uppnå önskat resultat. Maximal nytta kommer att ses i cirka sex månader.

Vilka är riskerna?

Fraxel laserbehandlingar innebär en mindre risk för skador på huden än traditionella hög temperatur lasrar. Rodnad som liknar en solbränna kan förekomma under några dagar efter att ha fått behandling. En patient har att bära solskydd 30 SPF eller högre efter behandling i upp till tre månader. Undvik direkt sol även under denna tid. Fjällning och torrhet kan förekomma efter varje behandling, men avtar inom en dag. I mer intensiv behandling, kan rodnad av fjällning pågå upp till fyra dagar. Tillämpa fuktighetskräm varje dag för att hjälpa till med detta. I sällsynta fall orsaka laserbehandlingar hyperpigmentering av huden för att utveckla och stannar kvar i månader efter ingreppet. Det finns en liten risk för infektion och ärrbildning efter Fraxel behandlingar.

Som administrerar behandlingar?

Fraxel laserbehandling utförs på en hudläkare kontor eller ett Medi-Spa. Medi-Spa kombinerar en hudläkare med en spa-miljö. Var noga med att den person som administrerar behandling är kvalificerade och erfarna.