mynewspapers.net

Förordningar för att ge blod

Förordningar för att ge blod


Att ge blod är ett utmärkt sätt att stödja människor i nöd, även om du inte har möjlighet att göra det ekonomiskt. I vissa områden, kan du också kunna tjäna pengar genom att donera blod. Oavsett vad dina motiv, det är viktigt att förstå blod donation regler innan du börjar. Dessa bestämmelser se till att du stannar säkert i blodgivningsförfarandet och att blodet kan användas säkert att hjälpa patienter i behov.

Frekvens

Givarna donera oftast helblod, som du kan göra varje 56 dagar, enligt den amerikanska RödaKorset. Om du donerar trombocyter eller plasma, kan du återvända för att donera igen förr, efter sju dagar och 28 dagar, respektive. Dubbel röd gäller givare kan återvända för att ge blod var 112 dagar, upp till tre gånger per år.

Ålder, längd och vikt

Blodgivare måste vara minst 17 år gammal, även om vissa stater tillåter yngre donatorer att ge blod med föräldrarnas samtycke. Helblod givare måste väga minst 49,9 kg, med ytterligare krav i vissa stater för givare fortfarande i high school eller 18 år eller yngre. Dubbel röd gäller givare har mer strikta krav. Män måste vara minst 5'1 '' och 59 kg, medan honorna måste vara minst 5'5 "och 68 kg.

Hälsa

Du måste vara frisk för att ge blod. Detta innebär att du känner väl och kan utföra aktiviteter på ett normalt sätt. Om du har kroniska sjukdomar, kan du fortfarande räknas som "friska" enligt amerikanska RödaKorset förordningarna, så länge du är behandlas och ditt tillstånd är välkontrollerad. Du kan ringa din lokala Röda korset kapitel för att ta reda om du har rätt om du lider av ett visst villkor.

Ditt eget blod

Vissa patienter ge blod för att använda i sina egna operationer i framtiden. Denna process kallas autolog blodgivning, och det kräver att du först skaffa ett recept. Förordningarna för att ge blod till dig själv är i allmänhet mindre strikt, men lagar varierar från stat till stat.

Livsstil

Vissa livsstilsval kan diskvalificera dig från att donera blod. Du är icke stödberättigande om du är gravid, och du måste vänta minst sex veckor efter förlossningen. Om du bor i en stat där tatuering faciliteter regleras inte eller du fått en piercing och det finns en fråga om huruvida nålen var sterila, måste du vänta 12 månader för att ge blod. Om du har använt receptfria IV droger tidigare, är du inte berättigad att donera blod, som det finns oro för HIV och hepatit.

Läkemedel

Vissa läkemedel kan påverka din behörighet. Om du använder antibiotika, kan du behöva vänta minst 10 dagar efter att du slutfört kursen behandling. Vissa typer av insulin kan också diskvalificera dig, och det finns en väntetid för vissa andra behandlingar, som mänskligt tillväxthormon och hepatit B immun globuline. De flesta over-the-counter och receptbelagda läkemedel påverkar inte din behörighet. Om du har nyligen varit immun eller vaccinerats, måste du vänta två till åtta veckor att donera i de flesta fall, även om vaccinationer för HPV, meningit, influensa och stelkramp inte påverkar stödberättigande om du inte har feber eller andra symptom.

Resor

Om du har färdats till eller bodde i ett land där malaria finns, måste du vänta ett till tre år före donera blod. Det finns också en 12-månaders väntetid om du har rest till Irak, och du är inte stödberättigande om du har tillbringat lång mängder av tid i västra Afrika eller länder där galna ko-sjukan finns.