mynewspapers.net

Fördelarna med ett antivirusDen brittiska regeringen uppskattar att cybercrime kostar den brittiska ekonomin runt 27 miljarder pund om året, enligt The Guardian. Flesta attacker riktas mot företag men individer riskerar också. Antivirusprogram kan inte alltid skydda dig mot varje tänkbar online hot eller angrepp men det ger en viktig första försvarslinje. Det finns många olika antivirus program finns att köpa och vissa kan även laddas ner gratis. Nya virus och andra typer av malware utvecklas ständigt och det är viktigt att du regelbundet uppdatera ditt virusskydd.

Virus och skadlig kod

Även om termer "virus" och "malware" används ofta omväxlande, är de faktiskt olika saker. Malware är förkortning av "skadlig programvara" och är en allmän term för program som är utformade för att skada din dator eller stjäla information. Ett virus är en viss typ av skadlig kod som kan replikera sig själv och sprids via filer och från en dator till en annan. Andra typer av skadlig kod är spionprogram, som samlar in information utan din vetskap och trojaner, som maskerad som en oskyldig ansökan men innehåller skadlig kod som kan infektera din dator om du ladda ner eller öppna trojanen. De flesta antivirusprogram skyddar också mot andra former av sabotageprogram, även om vissa program är mer effektivt mot vissa former än andra.

Dator hälsa

Förekomsten av ett virus kan påverka ditt operativsystem, långsammare eller effektivt förlamande datorn. Virus infekterar olika viktiga filer, mappar och program, förvränger eller ta bort viktig information. Virus sprids ofta via nedladdningar eller e-postbilagor. Samt löpande uppdaterat antivirusprogram, bör du träna grundläggande online säkerhetsåtgärder, till exempel att aldrig öppna en e-postbilaga om du inte vet vem det är från.

Personlig information

Spionprogram kan orsaka olägenheter för att samla personlig information och styra din webbläsare till webbplatser du inte vill besöka. Mer allvarliga former av skadlig kod kan scammers att spåra dina tangenttryckningar distans, ofta avslöja känslig information såsom lösenord. Vissa skadliga program kan även hänvisa dig till en falsk webbplats som ser ut som din bank eller en online-butik. Brottslingar kan sedan ta den kontoinformation du ange och använda den för att göra bedrägliga transaktioner eller att stjäla din identitet.

Tid och pengar

Installera och underhålla bra antivirusprogram kan förhindra din dator smittas av virus och annan skadlig kod. Förebyggande är bättre än att bota och det kan vara mycket svårt och tidskrävande att ta bort skadliga program när det är på plats. Du kan hitta dig själv behöva betala för att få din dator grundligt "desinficerade" eller du kan sluta med att köpa en ny helt och hållet. Du kan också hitta dig själv inför förluster av bedrägliga transaktioner som görs med hjälp av din information och konton.