mynewspapers.net

Fördelar och nackdelar med hög och låg nivå språk

Fördelar och nackdelar med hög och låg nivå språk


Programspråk kategoriseras ofta som hög och låg nivå. Om ett språk är hög eller låg nivå beror på mängden av abstraktion det innebär. När en programmerare skriver på en hög nivå språk, deras kod kompileras och slutligen översatt till maskinkod som drivs direkt av datorn. Låg nivå språk kräver färre steg att översätta denna nivå i maskinkod. För programmerare finns det både fördelar och nackdelar med hög och låg nivå språk för särskilda uppgifter.

Sammanställning

För att skriva i maskinkod, måste programmeraren innehålla varje instruktion för datorn att utföra. Som datavetenskap avancerade, programmerare insåg att datorer kunde översätta deras input till maskinkod, att låta dem skriva med hjälp av syntax som var lättare för dem att arbeta med, vilket sparar tid. Som tiden gick, fler nivåer av denna översättning process tillfogades, som leder till hög nivå språk, syntax som ser mer ut som ett naturligt språk som engelska. Programmeringsspråk är därför spridda över ett spektrum, med låg nivå närmare till maskinkod hög nivå språk och längst bort från den. Hög nivå språk kräver fler sammanställning steg att översätta dem till maskinspråk.

Tid

Tid är en av de huvudsakliga fördelarna med att använda en hög nivå programmeringsspråk. En enda rad kod på en hög nivå språk kan översätta in i en mycket längre utdrag av maskin språkkod, så för programmerare, skriva på en hög nivå språk betyder att få saker gjort mycket snabbare. Hög nivå språk är lättare för programmerare att läsa, så de är lättare att arbeta med, inte bara för att skriva men också för redigering. Om en programmerare behöver hitta en särskild utdrag av kod för att redigera, kan de hitta det snabbare när koden är lättare att läsa.

Kontroll

I de flesta fall välja programmerare hög nivå språk att bygga applikationer på grund av den betydande minskningen av tid krävs för att uppnå de nödvändiga uppgifterna. De enda situationer där programmerare tenderar att välja låg nivå språk för konkreta uppgifter är där de kräver en nivå av kontroll eller precision som inte ges av en hög nivå språk. Hög nivå språk tar abstrakt instruktioner, så att kompilatorn och assembler bearbetning fastställs detaljerna för hur dessa instruktioner är verkligen genomförs i hårdvara. För att hävda en högre grad av kontroll över dessa detaljer, kan programmerare välja för att använda lägre nivå språk.

Förståelse

Förståelse kan vara en fördel för både hög och låg nivå språk, beroende på vad programmeraren försöker uppnå. För praktiska projekt underlättar att en hög nivå språk är mer lättläst ökad förståelse av logiken och funktion av ansökan. Dock är nackdelen att bara använda hög nivå språk att några programmerare inte lär de praktiska konsekvenserna av sin kod i hårdvara. Av denna anledning använder i pedagogiska sammanhang, programmerare ibland låg nivå språk för att få insikt i vad som händer när deras kod körs.