mynewspapers.net

Fördelar & nackdelar med skyddstillsyn & parole

Fördelar & nackdelar med skyddstillsyn & parole


Det straffrättsliga systemet är ett komplext nätverk av sammankopplade styrkor, institutioner och aktörer. Den innehåller polis, domare, advokater, fängelser, tingshus, fängelser, halvvägs hus, läkemedel behandlingsanläggningar och andra sådana enheter. Skyddstillsyn och villkorlig frigivning funktionen tungt i systemet. Skyddstillsyn är övervakande kontroll av en gärningsman baserat på villkor som fastställs av domstol. villkorlig frigivning är ett system för förtida frigivning efter fängelse för en fällande dom.

Fördelarna med skyddstillsyn

Skyddstillsyn kan viss flexibilitet i hanteringen av kriminella brottslingar. Det tillåter domarna att göra skönsmässiga beslut om individens förmåga att fungera i samhället, ge dem fler alternativ än att helt enkelt skicka en gärningsman till fängelse. Skyddstillsyn är ett system av "andra chans" att samtidigt upprätthåller övervakningsmekanismer över potentiella brottslingar. Det ger individer möjlighet att lösa in sig, men övervakar sitt beteende och sina framsteg för att hindra dem från att begå brott igen.

Nackdelar med skyddstillsyn

Skyddstillsyn är allmänt anses vara ett bättre alternativ än fängelse (ur en straffånge och hans familj), men det fortfarande innebär intrång av staten i livet för individer. Miljontals människor är "i systemet" under prövotid, ett faktum som har kritiserats av sociologer, konstitutionella rättighetaktivister, medborgerliga rättigheter ledare och andra, som hävdar att ensnaring så många människor i det straffrättsliga systemet är skadligt för både den enskilde och samhället. Andra kritiker av skyddstillsyn kan göra anspråk på att det ger brottslingar för mycket spelrum i att låta dem leva fritt när de i själva verket bör vara fängelse.

Fördelarna med villkorlig frigivning

Villkorlig frigivning är den förtida frigivning av fångar från fängelset, innan deras given mening. Villkorlig frigivning utfärdas baserat på gott uppförande eller parole styrelsen beslut att dömde har reformerats tillräckligt för att återinträda samhället. Däri ligger dess främsta fördel: tillhandahållande av ny möjlighet och chansen att starta på nytt för brottslingar. Det är också fördelaktigt för allmänheten att minska antalet människor i fängelse, som kan kosta tiotusentals dollar per fånge per år. Dessutom bidrar minskar fängslande priser till ett fritt och demokratiskt samhälle.

Nackdelar med villkorlig frigivning

Villkorlig frigivning innebär en risk för att parolee kan bli ett återkommande gärningsmannen (känd som återfall i fältet straffrätt). Det handlar också om risken att han inte, i själva verket kunna överleva på sin egen vid release, och kommer att falla offer för kronisk arbetslöshet, hemlöshet, sociala anpassningssvårigheter eller missbruk. En annan nackdel med villkorlig frigivning är att det ofta innebär en fortsättning av inblandning av det straffrättsliga systemet (på en ekonomisk kostnad för allmänheten och på bekostnad av individuella liberty) i den parolee liv, eftersom parole åtföljs ofta av övervakning för en viss period därefter.