mynewspapers.net

Fördelar & nackdelar med LAME MP3 Encoder

Fördelar & nackdelar med LAME MP3 Encoder


Mike Cheng, började utvecklingen på den Lame Ain't en MP3 Encoder (LAME) MP3-kodare 1998, hoppas kunna förbättra tidigare designat pulsgivare. LAME, fortfarande en öppen källkod kodare från och med 2011, förblir ett pedagogiskt projekt hos dess utvecklare att försöka införa förbättrad hastighet och kvalitet i standard MP3-kodning.

Psykoakustik

LAME är fast förankrad i principerna för psychoacoustics, det vetenskapliga studiet av ljudbild. Det använder en psykoakustisk modell kallad GPSYCHO, vilken dragen mitten av sidan stereo överlägsen stereokvalitet och beräknade buller forma till få mest ute om en fil på den minsta sidan. GPSYCHO formar ljudspåret bli av buller samtidigt öka faktiska ljudsignalen, vilket resulterar i tydlig och konsekvent kvalitet från MP3-filen.

Hastighet

Lams utvecklare arbetar fortfarande på kodning hastighet från och med 2011. Xing MP3-kodare, en jämförbar modell, tar 40 sekunder att koda med en hastighet av 192 kilobit per sekund (Kbps), medan LAME tar en minut och 20 sekunder att koda en ljudfil. Den LAME personalen fortsätter att arbeta på att öka hastigheten på kodning utan att offra kvaliteten på koda, som är deras primära enheten. Fortfarande, LAME kodar snabbare än den tid det tar för att exportera ett ljudspår i realtid.

Bit Rate kodning

Den LAME MP3 codecen möjliggör både konstant och variabel bithastighet kurs kodning som genomsnittliga bithastigheten kodning, vilket är unikt för LAME. Bithastighet anger hur många bitar provtas per sekund i en ljudfil; generellt sett högre bithastighet lika med högre kvalitet. Genomsnitt bit rate tar varje bildruta i ljud på egen hand och väljer den lägsta möjliga bithastigheten att koda, att se till att filstorleken är liten utan att förlora i kvalitet.

Distribution

Eftersom den LAME MP3 encoder utvecklare ser det som ett pedagogiskt projekt, det är inte allmänt tillgänglig eller distribuerade. Från och med 2011, kan du enkelt ladda ner källkoden, men det finns bara okompilerat från sin webbplats. Systemet är också kommandoraden baserat, så du måste ha DOS för att verka kodaren---ett krav som inte gör det mycket användarvänlig. Handfull grafiska gränssnitt avsedd för LAME fronten är alla tredje part och är inte alltid uppdaterade med den senaste versionen av LAME encoder.