mynewspapers.net

Fördelar & nackdelar med DNA-fingeravtryck

Fördelar & nackdelar med DNA-fingeravtryck


Nästan varje dag har ett program på TV som handlar om användningen av kriminaltekniska vetenskaper, och DNA, att lösa brott. "CSI", "NCIS," "Law & Order" och "Cold Case" har någon i rollistan som sysslar med forensisk vetenskap att lösa fall. Även om dessa TV-serier är fiktiva, är de baserade på fakta och hur tekniken används för att lösa brottsutredningar. Ett av de mest effektiva test används är DNA-fingeravtryck. Det är ett mycket effektivt sätt att identifiera en individ, men det är inte foolproof och gott omdöme ska användas innan införa den i en rättslig tvist.

Kan inte ändras

Fingeravtryck kan ändras och är endast på fingrarna. Bränna eller skär ett finger kan ändra sammansättningen av utskriften. Ett DNA-fingeravtryck är identisk för varje del av din kropp, oavsett om det är din hjärna, njure eller foten. Det kan inte ändras, så blir det identiska oavsett vad görs till en kropp.

Inte isolerad

Använda fingeravtryck kräver att du får en utskrift från ett finger--ingen annan del av kroppen kommer att fungera. Med DNA, allt du behöver är några celler från någon del av kroppen. Ett hårstrå, saliv från munnen eller hudceller från handen alla har samma DNA.

Korrekt

Enligt Federal Bureau of Investigation, oddsen för två personer med samma DNA är cirka 50 miljarder till 1. Därför är vissheten om att använda DNA för att identifiera någon praktiskt taget idiotsäker. För att identifiera individer, genomförs en genomsökning av 13 DNA regioner eller lokus. Data används sedan för att skapa en DNA-profil av den personen, kallas ett DNA-fingeravtryck. Det är ganska vanligt att matcha några av dessa regioner men nästan omöjligt att matcha alla 13.

Känslighet

Även om DNA-fingeravtryck är mycket exakt, det också är mycket känslig och kan vara kontaminerade lätt. Woodrow Wilson biologi Institutet, minsta föroreningen kan påverka testet, och det är svårt att hålla ett prov förorening-fri. Dessutom, om olika personer eller utrustning används för att mäta längden på DNA-sekvenser, kan de få olika resultat. Från och med 2010 finns det inga normer för labs, och inte heller någon form av licenskrav. Detta kan leda till dålig test kvalitet och tillförlitlighet.