mynewspapers.net

Feline levercancer

Feline levercancer


Feline levern är ett viktigt organ som utför över tusen nödvändiga uppgifter som inte kan utföras av alla andra organ i kroppen. Den metabolises protein, fett och kolhydrater, vitaminer och mineraler lagras och frigör kroppen av avfall genom ordentlig nedbrytning. När en katt lider levercancer, kan hans liv vara kortlivad. Många katter gå genom livet utsätts för miljöfarlighet som är att vara metaboliseras av deras lever, men de tecken och symtom på levercancer brukar Visa inte upp tills det har alltför avancerade för att behandla och diagnos och behandling är svagt i bästa.

Typer

Det finns tre typer av felint lever cancer: primära tumörer som växer direkt i levern, hemolymphatic cancer som sprider sig från blod eller lymfa vävnaden; och metastaserande cancer som sprider sig till levern från andra maligna delar av kroppen. Primära tumörer är mycket sällsynt i katter och förekommer endast i katter 10 år eller äldre. Metastatic--- eller lymfom---lever tumörer är de vanligaste.

Symtom

En katt med levercancer har ryckig anfall av kräkningar och diarré, har ingen aptit, dricker mycket vatten, kissa oftare och kan ha problem med andningen. Han ska vara deprimerad och slö och gå ner i vikt snabbt. Hans mage kan också vara svullen eller smärtsamma. Hans avföring kan visas ljusgrå färg, hans urin blir orange och hans hud ser fördomsfull, alla symptom på en lever som inte är bearbetning galla ordentligt.

Diagnosen

En veterinär kommer att ta en fullständig sjukdomshistoria och utföra en fysisk undersökning av en katt misstänks ha levercancer. Blodprover är gjort för att titta på antal blodkroppar och leverenzymer. Bröst och buk röntgen och ultraljud vidtas för att identifiera tumörer eller inflammation, och en biopsi görs---kirurgiskt eller med en fin nål---att avgöra om levern tumören är cancer. Buken är masseras för att se om det finns någon svullnad eller ackumulerade vätska.

Behandling

Det bästa alternativet för felint levercancer tumörer är att ta bort dem kirurgiskt, så länge de inte direkt är knutna till levern. Vissa katter kan kunna leva långa liv om deras levertumörer är bort. Cytostatika är också ett alternativ för vissa felint levertumörer, men det finns biverkningar, såsom diarré, illamående och kräkningar. En katt som genomgår cellgifter kan också utveckla infektioner eller andra sjukdomar på grund av låg blodkroppar som påverkar benmärgen. Katter kan även få smärtstillande medel och kräver frekvent övervakning.

Förebyggande

Feline levercancer


Katter får inte äta mat som är förstörd eller som innehåller tillsatser, färgämnen och biprodukter. Bara en hög kvalitet burk kattmat bör ges att säkerställa optimal hälsa. Torrfoder kan matas men bör hållas borta från solljus för att undvika förlust av värdefulla näringsämnen. Katter måste också hållas borta från giftiga ämnen, som rengöringsmedel och bekämpningsmedel, som oavsiktligt intag kan leda till levercancer. Katter får inte tugga på vissa växter och blommor som är giftiga för dem.