mynewspapers.net

Faser av såret reparation

Faser av såret reparation


Enligt DermNet, huden kan läka naturligt och snabbt när det är skadad. Dess reparationsprocessen omfattar fyra faser: hemostas, inflammation, spridning och mognad. Dessa faser överlappar varandra. deras framsteg beror på många faktorer, såsom positionen för såret, vilken typ av vävnad som skadats och om såret är infekterat. Beroende på hur allvarligt ett sår är, huden kan förbli ärrad, även efter det att såret är helt läkt.

Hemostas

Enligt Pilodinal stöd Alliance är hemostas såret reparation fasen där de skadade blodkärl är förseglade. Trombocyter, en typ av celler, utsöndrar ämnen som stöd på att försluta de skadade blodkärl. Denna fas sker inom minuter efter skadan.

Inflammation

DermNet beskriver inflammation som en fas som uppstår när huden reagerar på skadan. Vita blodkroppar som kallas neutrofiler ger den första försvarslinje genom att städa upp såret. De få näringsämnen, rensa såret genom att ta bort bakterier och skräp och inleda kemiska stimuli för att såret läker snabbare. Den andra raden i försvaret, makrofager, en annan typ av vita blodkroppar, utsöndrar tillväxtfaktorer som att förbereda såret för nästa etapp av reparation. Enligt Pilodinal stöd alliansen är den uppenbara manifestationen av den inflammation fasen bildandet av skorv, svullnad, värme och smärta i området. Detta händer omedelbart efter skadan och kan vara från två till fem dagar, överlappning med andra processer.

Spridning

Enligt DermNet omfattar spridning, den andra fasen i såret reparation, granulering, såret kontraktion och tillväxten av epitelceller under skorven av såret. Granulering är den process under vilken fibroblaster skapa ett lager av kollagen att producera nya kapillärer. Under såret kontraktion, kanterna på såret dra ihop för att stänga upp såret och minska skadan. Spridning sker från två dagar till tre veckor, beroende på storleken av såret. Manifestationer av processen inkluderar rodnad på basen av såret. Denna process förbereder såret för den slutliga processen av dess läkningsfasen.

Mognad

MedicalEdu beskriver som den slutliga processen såret reparation, vilket innebär bildandet av nytt kollagen att öka styrkan i huden runt såret. Dock kommer vävnaden av ärr bildas runt såret bara att omkring 80 procent lika stark som den ursprungliga huden. Processen av mognad kan senast är från så kort som tre veckor upp till två år, beroende på hur djupt och brett såret. Den fasen som avslutar faser av såret reparation, är mognad ansvarig för "sista handen" efter inre av huden är läkt. Genom den process som kallas fibroblasting, fungera celler fibrocytes som remodelers av huden. Det säkerställer att huden är stark igen och att det är skyddat från eventuella irriterande.