mynewspapers.net

Fakta om Tundra vargar

Fakta om Tundra vargar


Tundra vargen är ett annat namn för arktiska vargen. Tundra vargar anses vara en underart av grå vargen. Djuret får sitt namn från dess livsmiljö, som omfattar flera regioner i Arktis. Tundra vargar ha flera egenskaper som skiljer ut dem från grå och timmer wolves och är speciellt anpassade för livet i en ogästvänlig miljö.

Utseende

Tundra vargar är mindre och kraftigare än Grå vargarna. De har en tjock vit päls att svängar ljusbrun på sommaren. Arktiska vargar är väl anpassade till deras plats. Deras vita rockar fungerar som kamouflage mot snöiga bakgrund. Deras kortare öron och blunter trynen innebär de förlora mindre värme till den kalla luften. På vintern växer de ett andra lager av päls för extra värme. Tundra vargar har också större fötter än Grå vargarna. Detta hjälper jämnt deras vikt när hon gick på snötäckta marken.

Habitat

Tundra vargar spänner över stora delar av den höga Arktis--som täcker Grönland, Alaska och norra Kanada. Miljön är snötäckt under större delen av året med karga polarområden, enligt Encyclopedia Britannica. Permafrost och hårda villkor innebär att arktiska vargar inte håla för att skapa lyor. De använder istället grottor och klippor för skydd och att föda barn.

Samhället och beteende

Tundra vargen är pack djur. De finns i välorganiserade sociala grupper upp till 20 djur. Eftersom deras territorier är så stora, kan de dock spendera tid utspridda från varandra. På toppen av den sociala ordningen är alpha male och kvinnliga--endast två vargar i en förpackning tillåtet att para. Ungarna föds i upp till sex månader i en skyddad grotta. De stannar sedan med pack i två år innan han lämnade för att starta sina egna förpackningar. Till skillnad från andra vargar, har tundra vargar inte utvecklat en rädsla för människor. Detta är främst eftersom det finns mycket få människabosättningar i livsmiljön.

Jakt

Tundra vargar har ett territorium som omfattar över 1000 kvadrat miles, enligt International Wolf Center. Detta beror på att bytet är knappa. Tundra vargar är köttätande. Största djuret de mål är mysk oxarna, följt av caribou. Mindre byten innehåller Snögås, Ripa, små gnagare och arktisk hare. Tundra vargen har stor uthållighet och kunna bära stora byten ner över avstånd, snarare än att övervinna med fart och kraft.

Bevarande

Tundra vargar har historiskt sett lidit mindre förföljelse från människor än andra arter. Dock har ökar intrång från människor av vetenskapliga och industriella skäl fört dem i närmare kontakt. Tundra vargar kan vara sårbara för förändringar i klimatet. Unseasonal snöfall kan leda till en minskning av hare och myskoxarna numrerar, som vargar beror på för byten, enligt en 2004 papper från U.S. Geological Survey.