mynewspapers.net

Fakta om traditionella irländska kläder

Fakta om traditionella irländska kläder


Traditionella irländska klänningen är ett komplicerat ämne. Landet har ingen officiell folkdräkt, så "Irländska klä" kan avse allt från historiska kläder till moderna steg-dans kostymer. Ta tid att lära sig om olika typer av kläder som kan anses traditionellt irländska är en bra idé för någon intresserad irländska arv och kultur.

Medeltiden och renässansen

Under perioderna som medeltiden och renässansen noterades irländarna för att bära en mycket stor linne skjorta, kallas en leine, som oftast var färgade gula. Männen bar detta med ull jacka, byxor och en typ av shaggy kappa kallas en mantel. Kvinnor hade en lång klänning, ofta spetsad upp fronten, och en ovanlig huvudbonad består av en rulle av linne. Overgarments från denna tid ofta haft ärmar som var lite mer än remsor av tyg, att ge utrymme för större ärmarna för leine.

18th och 19th århundradena

Spridningen av engelsk lag och kulturella påfrestningar i 18th och 19th århundradena avskräckt irländskt från att bära sina traditionella kläder. Under några av denna tidsperiod var dessa kläder faktiskt olagligt. Irländska män och kvinnor tenderade att klä på motsvarande sätt till engelska under denna period. Det fanns några nationella preferenser. Till exempel irländska kvinnor av 1800-talet beskrivs ofta bär en röd underkjol och män tenderade att gynna en stil av pälsen kallas en swallowtail.

Steg dans

Irländska steg dans är för närvarande är associerade med kiltar och omsorgsfullt broderade klänningar, som många människor misstag för traditionella kläder. Dock tungt broderade dans klänningar datum tillbaka endast till 1990-talet eller så. Enligt Diochra bar irländska dansare på 1800-talet allmänt deras söndag bästa, med männen i knä knäbyxor. Det inte var förrän den Gaelic Revival, runt om vänden av 1800-talet, att folket började bära folkdräkt specifikt för dans. Under loppet av 1900-talet, dans mode ändrats flera gånger.

Kiltar

Många tror att kilt är en del av historiska irländska klänning, särskilt som det bärs ofta av manliga steg dansare. Men enligt Clannada na Gadalica, det finns inga bevis att historiska irländska klänning med en kilt. Enligt rekonstruera historien, kan den irländska kilt datum från omkring 1900, när irländska nationalistiska Padraic Pearse rådde James O'Kelly att bära en kilt istället för trews eller knä knäbyxor, som han ansåg såg ovärdiga. Kiltar blev populär i världen steg-dans i 1930- och 1940-talet, som kan ha populariserat dem som irländska klänning.

Överväganden

På grund av det breda utbudet av alternativ som kunde anses vara traditionella irländska klänning, är det en bra idé att forskning innan du deltar i en festival eller händelse där traditionella kläder är lämpligt. Leine och mantel av den medeltida perioden kan vara lämpligt för en renässans mässa eller några irländska festivaler, men skulle inte vara ett bra val för en dance evenemang eller fest. Likaså en steg-dans kostym kan se ut alltför formell eller anakronistiska vid ett evenemang där äldre mode är att föredra.