mynewspapers.net

Fakta om Titanic för barn

Fakta om Titanic för barn


Förlisningen av RMS Titanic 1912 var en av de värsta maritima katastroferna i brittiska fredstida historia. Tragedin var färgat av vanära, dels för att fartygets konstruktion var sägs vara Osänkbar. Barn ofta lära sig om Titanic under deras skolklasser och bli fascinerad av fakta om förlisningen.

Konstruktion

Titanic, byggd av White Star Line, kostar cirka 4,9 miljoner pund; uppskattningsvis 3 000 människor arbetade nästan två år att bygga fartyget. Slutresultatet: världens största passagerare ångare på gång.

Isberg

Titanic sjönk efter det slog ett isberg i Atlanten. Isberg är svåra att se, speciellt på kvällen, vilket var när kollisionen ägde rum. Titanics besättningen också kan ha haft problem spotting isberget eftersom det var vad som kallas en "blackberg," en som var tydliga, snarare än vit, ett tillstånd som orsakas av konstant smältning. Det isberg som gjorde skadan var relativt liten. Fortfarande, det radiosände operatören ombord på fartyget hade blivit varnad flera gånger, via trådlöst, om faran med isberg i området.

Nummer

På Titanics endast resa, 2,223 passagerare och besättning vänster Southampton docks på väg till New York City, även om fartyget kunde ha gjort sammanlagt 3,547 personer. 68 procent av de ombordvarande dog på grund av olyckan. Eftersom kvinnor och barn placerades först på livbåtar, 75 procent av de kvinnliga passagerarna överlevde medan bara 20 procent av männen flydde.

Hjälp på väg

Överlevande plockades upp från havet av besättningen på RMS Carpathia, kapten Arthur Rostron från England. Rostron fick ett nödanrop när hans skepp var 58 miles från där Titanic träffade isberget, och även om han seglade det så fort som möjligt, det tog fyra timmar att nå platsen. Carpathia besättningen räddade omkring 700 passagerare från det iskalla vattnet; historiska uppskattningar skiljer sig på det exakta antalet.

Livbåt säten

Användning och tillgänglighet av livbåtar på Titanic har debatterats ofta av historiker. Livbåtarna används för att transportera passagerare till säkerhet vid olyckor, men Titanic hade endast 1.178 livbåt platser. Detta innebar att det inte var en plats tillgänglig för alla ombord. Under brittisk lag på gång var detta lagligt. Första livbåten lämnade Titanic 45 minuter efter effekt. Flytvästar, som hjälpte skydda vissa passagerare från kylan, var kort leverans, alltför.