mynewspapers.net

Fakta om forntida grekisk keramik

Fakta om forntida grekisk keramik


Keramik ger den mest betydande källan till information om utvecklingen av antika grekiska konsten så stora mängder av skulptur och måleri har inte överlevt. Den keramik traditionen i det antika Grekland varade från 7000 f.Kr. till 30 f.Kr.

Stilistiska Evolution

Forntida grekisk keramik började med mycket lite design men utvecklats genom geometriska mönster, att skildringar av mytologi och dagliga livet, till dekorativa mönster målade i många färger. Svart-figur keramik kännetecknas av svart förgrunder och röda bakgrunder och rödfigurig keramik är motsatsen.

Produktionsmetoder

Ett överflöd av lera fanns i antikens Grekland, med färger som sträcker sig från rött till vitt beroende på region. Rödfigurig och svart-figur keramik gjordes med en process som svärtade delar av leran grund av brist på syre. Efter den minoiska perioden gjordes nästan alla keramik på ett hjul.

Användning i det dagliga livet

Keramik vaser, skålar och kannor skapades för en mängd olika användningsområden, som också utvecklats över tiden. Vin, olja, vatten, parfymer och kosmetika förvarades i keramik fartyg. Några användes också för ceremoniella, bröllop och begravningsurnor ändamål.