mynewspapers.net

Fakta om elektrisk energi för barn

Fakta om elektrisk energi för barn


Vi använder el för så många saker i vår vardag som vi ofta glömmer det är där. Bara tänka på hur vi använder el varje dag. Tända ett ljus, uppvärmning av vatten i en vattenkokare, titta på TV, spela datorspel, duscha, laddning en mobiltelefon, kyla mat i kylskåp; alla använder el. Tro hur ditt liv skulle vara om det inte vore för denna källa till energi.

Källa

El är gjord genom att konvertera andra energikällor, som kol och kärnkraft. Vi kan också använda sol, vind eller vatten, och även djurgödsel för att producera el, men i USA är det vanligaste sättet att skapa denna makt att bränna kol, enligt Alliant energi barnen.

Kretsar

Elektricitet måste färdas genom en full krets, start vid källan av el med målgång där det behövs. Till exempel använder ett batteri brukas ficklampa, är källan batteriet; strömmen flyter genom en koppartråd och når lampan, sedan rinner tillbaka till batteriet. Kretsen är bruten fungerar ficklampan.

Avgifter

Elektriska laddningar är antingen positiva eller negativa. Mittemot avgifter locka varandra, medan avgifter som är samma stöta bort varandra, precis som med en magnet. Som elektriska laddningar bygga upp, producerar de statisk elektricitet.

Statisk elektricitet

Belysning är en form av statisk elektricitet. När thunderclouds form, vatten och gnida tillsammans inuti dem att separera positiva och negativa laddningar. Lätt positiv is avgifterna montera överst i molnet medan de tyngre negativa vattenavgifter faller till botten. Så småningom blir uppbyggnaden av elektriska laddningar så stor att de negativa laddningarna hoppa till de positivt laddade partiklarna på jorden. Detta ses som en stor bult av blixtar, och bara en av dessa bultar har tillräckligt med ström till ljus 100 miljoner glödlampor, enligt Choptank elektriska kooperativ.

Spara el

Eftersom de flesta av vår el kommer från en ändlig källa--vilket innebär en källa som så småningom kommer att löpa ut--är det vettigt att spara el. Stäng av TV och lamporna när du inte använder dem. Även en strömbrytare som lyser hela dagen använder värdefull energi. Om du har en elektrisk varmvattenberedare, kan du spara el genom att ta dusch istället för bad. Du kommer att använda mindre vatten, och därför behövs mindre el för att värma ditt vatten. Ett annat sätt att spara el är att ersätta vanliga glödlampor i ditt hus med energibesparing kallas kompaktlysrör glödlampor eller lågenergilampor.