mynewspapers.net

Fabler & online-aktiviteter för högstadiet

Fabler & online-aktiviteter för högstadiet


Fabler använda djur, mytiska varelser och objekt för att berätta en historia som innehåller en moralisk lektion. Aisopos fabler är de mest kända fabler och används i klassrum runt om i världen. I högstadiet klassrummet använda lärare fabler att lära eleverna om stereotypa karaktärer, lära komponenterna i fabler och undervisa moraliska lärdomar som studenter kan ansluta till sina egna liv.

Fabler att läsa

Lärare vanligtvis väljer Aisopos fabler att lära till mitten-elever. Studenter bör läsa en mängd olika Aisopos fabler så de kan jämföra element och struktur i fabler. Introducera studenterna till fabler från andra kulturer som infödda amerikanska och afrikanska fabler och har dem att identifiera element som är gemensamma mellan alla fabler. Exempelvis efter att ha läst en av Aisopos trickster berättelser, har eleverna läsa en Anansi Spider historien, som kommer från afrikanska kulturen. En annan jämförelse, Läs John Scieszka "bläckfiskar kommer vara bläckfiskar," som innehåller humoristiska moderna versioner av Aisopos fabler.

Online fabler

Medan många mitt-school litteratur läroböcker innehåller fabler, finns det många online-resurser för lärare att använda som ett sätt att utsätta studenter till olika texter. AesopFables.com är en samling över 650 fabler. Fabler är alfabetiskt ordnade, och många av dem åtföljs av berättarröst. Första människorna (firstpeople.us) erbjuder en samling av över 150 indianska fabler och legender. World of Tales (worldoftales.com) är en annan resurs där lärare har möjlighet att hitta många fabler och folksagor att använda i klassrummet.

Skriva en fabel

Efter att ha läst fabler, utmana eleverna skriva egna fabel. Har studenter publicera sina fabler på online publishing webbplatser. Medan det är inriktad mot yngre elever, ger KidsFables.com lärare att lägga upp till åtta student fabler på deras hemsida. ZooBurst (zooburst.com) är en online berättande verktyg som tillåter studenter att vända deras fabler till en 3D popup-bok. Uppmuntra mer kreativa studenter att agera ut sina fabler på kameran och ladda upp dem till klassrummet webbplats, Studentbloggar eller en video-sharing webbplats.

Karaktär verksamhet

Fabler innehåller vanligtvis igenkännbara tecken. Har elever väljer en huvudperson från en fabel och skapar en karaktär analys, beskriver den fysiska karaktärsdrag, känslor, personlighetsdrag och gillar/ogillar. Har eleverna skapa en blogg på en gratis bloggwebbplats som Kidblog (kidblog.org) eller Edublog (edublog.org) och bokför låtsas vara som karaktär eller skapa en profil på ett socialt nätverkande webbplats för en specifik karaktär.