mynewspapers.net

Experiment på vilket munvatten dödar bakterierTillverkarna hävdar ofta att deras munvatten dödar bakterier. Detta påstående kan utvärderas med vetenskapliga experiment. Många märken av munvatten är på marknaden, och många experiment kan utföras. Den experimentella variabeln kan ändras från ett experiment till nästa, men grunderna i hur man utför experimentet är desamma.

Experimentet grunderna

Protokollet av alla experiment är att begränsa antalet variabler inblandade, att göra analys lättare när du samlar in data. Beroende på utformningen av munvatten experimentet, kan den variabel som kommer att förändra vara varumärket munvatten, stora ingredienser eller det belopp som används. Försöksverksamheten innebär att ta en kultur av bakterier från en persons mun och växande it för att producera många arbetande prover. Sprida dessa bakteriekulturer på näringsämnen plattor. Blöt en liten papper disk i den experimentella munvatten och Lägg disken i mitten av plattan. Inkubera och analysera resultaten.

Olika märken av munvatten

Ett experiment kan testa olika märken av munvatten. Många märken av munvatten kan testas på samma gång. Förbereda tillräckligt inokulerade agar plattor för varje munvatten som du vill testa, och en kontroll platta samt att Visa tillväxt av bakterier utan munvatten. Du kan också testa olika formuleringar av samma märke av munvatten.

Olika koncentrationer av munvatten

Uppföljning experiment producera mer information genom att bygga på uppgifter från tidigare experiment, att göra en mer kortfattad analys möjlig. T ex bestämma om en viss typ av munvatten bromsar eller stoppar bakterietillväxt och sedan ändra den koncentration som testats. Detta kommer att Visa huruvida koncentrationen av aktiva ingredienser är tillräckligt för att döda bakterier, eller om mindre behövs. En experimentell design kanske testa en kontroll och full styrka, 50 procent, 25 procent, 10 procent och 1 procent lösningar munvatten.

Alkohol kontra icke-alkohol

Vissa sorter av munvatten innehåller ingen alkohol och marknadsförs till användare som ogillar den svidande känslan av alkohol munvatten. Är icke-alkohol munvatten effektivt avdödar bakterier? För att genomföra detta experiment, använda en kontroll, ett munvatten som innehåller alkohol och en icke-alkohol munvatten. Olika kemikalier kan ha samma effekt genom en annan biologisk mekanism. I en icke-alkohol munvatten, kan olika kemikalier ge samma effekt.

Hemgjord munvatten

För att ytterligare experiment, göra ett munvatten från vanliga hushåll ingredienser. Design av experiment på samma sätt som föregående experimentet, förutom att variablerna de enskilda substanserna. En utgångspunkt kan innehålla alkohol, salt, bakpulver eller milda syror såsom vinäger. Försök också experimentera med koncentrationerna av varje ingrediens kan avgöra om det har en effekt.