mynewspapers.net

Experiment med socker vatten & växter

Experiment med socker vatten & växter


De flesta människor vet att växter behöver vatten, solljus och syre för att frodas. De kan dock undra om att tillsätta socker i vattnet har några effekter på anläggningen alls. Trots allt, behöver människor och djur socker för att skapa energi. Du kan göra flera experiment för att Visa effekterna av socker vatten skulle ha på en växt.

Effekt på tillväxten

De mest grundläggande experiment du kan göra med socker vatten och växter är att helt enkelt testa socker vatten inverkan på tillväxten av en viss typ av anläggning. Till exempel plantera flera Rädisa växter i krukor, eller bönor växter i skum koppar klädda med våta pappershanddukar, och vatten hälften av dem med vatten och den andra hälften med socker vatten. Spela in data på växternas tillväxt under flera veckor att besluta om socker vatten har en positiv eller negativ effekt på växternas tillväxt.

Effekt på vatten rörelse

Många människor är bekanta med vetenskap demonstrationen där en stjälk selleri suger i färgat vatten, visar hur vattnet sugs in i stjälken av många växter. Du kan använda denna demonstration som grund för ett experiment på hur socker vatten påverkar rörelsen av vatten upp en växt stjälk. Använda grundläggande demonstrationen som din kontroll och gör sedan en andra version av demonstrationen med färgat socker vatten i stället. Notera hur lång tid det tar för varje bit selleri att suga upp karamellfärg och se över din hypotes baserat på dina resultat.

Effekt på snittblommor

Kan du piggna till en bukett av snittblommor av att tillsätta socker i vattnet som de sitter i? Ta reda på med detta experiment. Lägg en rad med identiska blommor i koppar vatten, och tillsätt socker till hälften av koppar. Spela in data på hur lång tid det tar för blommorna vissnar och jämföra blommorna i vanligt vatten med blommorna i socker vatten. Resultatet av detta experiment kan vara till hjälp för florister eller de som köper blommor och vill hjälpa dem lika länge som möjligt.