mynewspapers.net

Espalier plommonträdEspalier plommonträd gör en attraktiv tillägg till hem landskap. Espalier är tekniken för utbildning växterna att växa i en formell mönster längs en plan vägg eller trädgård spaljé. Enligt North Carolina State University kräver framgång utbildning plommonträd ofta mer ansträngning än andra fruktträd till espalier i din trädgård, eftersom plommon bara utvecklas på den föregående säsongen tillväxt. Men med rätt teknik och engagemang, espaliered plommonträd gör en utmärkt brännpunkt och ge intresse till ditt landskap.

Historia

Ursprungligen utvecklades av romarna, fulländades den espalier metoden av växande fruktträd senare i de muromgärdade trädgårdarna i det medeltida Europa, enligt University of Saskatchewan. Växande espalier fruktträd var ett effektivt sätt att bevara utrymme samt för kallt-känsliga plantor, som plommon, i nordliga klimat. Plommon och andra fruktträd utbildade att växa längs södra muren skulle få solsken hela dagen samt termisk värme från väggen, skydda dem från skador på kallare dagar. Dessa varmt mikroklimat tillät också träden att producera hälsosamma frukt i säsonger när fristående fruktträd inte kunde.

Teknik

Espalier växande teknik innebär utbildning en unga plommonträd--i sitt första eller andra år av tillväxt--till en spaljé system längs en vägg. Flera spaljé mönster fungerar bra för odling av plommon, men utbildning flexibla plommonträd grenarna växa i platt horisontella vinklar ger bästa resultat, enligt Western Australien Institutionen för jordbruk och livsmedel. Minst tre nivåer av spaljé ledningar bör vara konstruerade för att rymma den första säsongen tillväxt. Plommonträd kräver mycket uppmärksamhet och underhåll för att förbli friska som espalier växter på grund av deras snabba tillväxt.

Val av plats

Att välja rätt plats är viktigt till växande friska plommonträd med espalier teknik. Väggarna som ansikte syd sydost är bäst, eftersom de får gott om solljus under växtsäsongen men skyddas från vindar och direkt vintersolen, som kan desiccate plommonträd.

Smutsa preparering

I marken bredvid bygga ofta innehåller kvarleva skräp från byggprocessen. Ändra jorden med kompost och top jord att förbättra dränering och säkerställa att det finns tillräckligt näringsämnen tillgängliga för att stödja plommonträd. Gräva ett hål på minst 1 fot bredare än rot-bollen av den unga plommonträd som du planterar. Hålet bör vara 6 till 8 inches bort från väggen, enligt University of Florida. Vatten grundligt efter plantering och placera en 3-tums lager av organisk kompost runt trädet för att upprätthålla markfuktighet och förhindra konkurrens från ogräs.

Vård

När planterade, skär tillbaka plommonträd till den första nivån av spaljé. Se till att det finns minst tre knoppar på trädet. Dessa tre knoppar kommer att utvecklas till de första skotten du kommer att träna till spaljé. Knyt de två horisontella skott till den första nivån av spaljé med snöre och tillåta den centrala ledaren att utveckla vertikalt. Ta bort alla blomknoppar som utvecklas, att uppmuntra vegetativ tillväxt på trädet och att upprätta en stark espalier form. Fortsätta att beskära alla grenar som växer vertikalt, att främja sund tillväxt sidled längs spaljé.