mynewspapers.net

Enzymer används för att smälta matenEnzymer har en nyckelroll i mänskliga matsmältningen. Dessa matsmältningsenzymer, som utsöndras vid olika punkter längs mag-tarmkanalen, bryta ner mat så att viktiga näringsämnen som kan tas upp i blodomloppet och onödiga matdelar kan elimineras som avfall. På grund av deras olika kemiska strukturer kräver var och en av de tre huvudsakliga kategorierna--kolhydrater, fetter och proteiner--sin egen särskilda uppsättning av matsmältningsenzymer för att utföra dessa funktioner.

Enzymer som amylas

Enzymer som amylas är ansvariga för att bryta ner kolhydrater, som omfattar både stärkelse och socker, i komponenter som mag-tarmkanalen kan hantera. Phyllis A. Balch, författare till "Recept för näringsmässiga Healing," förklarar att enzymer som amylas finns i saliv också som i tarmen och bukspottskörteln juice. Förmaning att tugga maten ordentligt logiskt, hon påpekar, eftersom enzymerna i saliven behöver tid för att göra sitt jobb, som är utarbetandet av kolhydrater för nästa steg i matsmältningen. Specifika amylas enzymer fungerar på vissa typer av kolhydrater, säger Balch. Laktas bryter ner laktos, socker som finns i mjölk och andra mejeriprodukter, medan sucrase går sönder sackaros, vilken typ av socker som är gemensamma för både sockerrör och betor sockerarter. Maltase är mag-enzym som gör huvuddelen av arbetet i bryta ner maltos, vilken typ av socker finns i sådana kolhydrater som spannmål, potatis, öl och bearbetade livsmedel som innehåller stora mängder av majssirap.

Lipas enzymer

Produceras främst av bukspottkörteln, lipas enzymer bryta ner fett under matsmältningen. Förutom enzymerna som bukspottkörtelns lipas producerar spottkörtlar och magen andra lipaser som hjälper till att bryta ner fett-rika livsmedel innan de når tunntarmen. För att hantera mångfald av fetter i människans kost, producerar kroppen flera olika typer av lipas enzymer, som alla syftar till att målet särskilda former av fett.

Proteas enzymer

Proteas enzymer, även känd som proteolytiska enzymer, hantera utmanande uppgift att bryta ner proteinrika livsmedel till komponenter som kan utnyttjas av andra åtgärder i matsmältningen. Proteas enzymer utsöndras hos människor omfatta pepsin, trypsin och Kymotrypsin, enligt EnzymeStuff. Människor som har svårt att smälta protein ibland tar sådana växtbaserade matsmältningsenzymer som bromelain från ananas och papain, som förekommer naturligt i papaya.

Cellulase enzymer

Cellulase är mag enzymet för att bryta ner cellulosa, den fibrösa material i många vegetabilier som dyker upp på matbordet. Även om den mänskliga kroppen inte producerar cellulase, innehåller växterna själva denna kritiska mag-enzym, vilket gör att människor att smälta sådana vegetabiliska livsmedel.