mynewspapers.net

Enkla utväxlingen förklarade

Enkla utväxlingen förklarade


Hur växlar samverkar med varandra är viktigt att veta för alla som planerar att göra mest av dem. De flesta moderna bilar har utväxling som beräknades med datorer, men inte cyklar och mekaniska hem projekt. Om du är förbryllad av utväxling, det hjälper för att veta vad en utväxling är, och hur det påverkar andra delar av din mekanisk anordning.

Utväxling

Där det finns ett antal växlar ändå samordnade tillsammans, antalet tänder på dem kommer att utgöra ett viktigt förhållande: utväxlingen. När flera redskap ändå samordnade tillsammans, bildar de vad som kallas en växel kedja. Nyckeltalet beräknas endast från den första växeln, de drivande redskap som är knuten till strömkällan och den sista växeln i kedjan. Om du räknar upp antalet tänder på redskap en och på redskap X (den sista en) och ställa dem i förhållandet 1: (x), är utväxlingen. Om numret kan minskas, du bör minska det, till exempel ett ratio på 100 tänder: 40 tänder minskar till 5:2.

Hastighet och förhållandet

Utväxlingen är nödvändigt för att beräkna hastigheten en given växel kedja kommer att producera. När du har denna information har du hälften av information för att beräkna hastigheten. Ekvationen är hastighet (Gear 1) * tänder (Gear 1) = hastighet (redskap X) * tänder (redskap X). Så, har du hastigheten motorn är att sätta in växlarna, kan du enkelt Beräkna hastigheten av redskap X.

Remskivor

Enkla utväxlingen förklarade


På en cykel, du har ett något annorlunda system: i stället för ett par av växlar ändå samordnade direkt, de är fästade med en remskiva kedja, men utväxlingen fortfarande gäller. På en mountainbike, till exempel har du en uppsättning av koncentriska gears kopplad till pedalerna, och mer redskap bifogas drivhjulet. Förhållandet mellan tänderna på hjulet redskapet till tänderna på det pedal redskapet fortfarande bildar en kvot-- och om du trampar på en inställda hastigheten på cykeln, ändra den utväxlingen kommer att ändra hur snabbt du går.

Lätting Gears

Enkla utväxlingen förklarade


I en kedja av redskap när det finns ett antal växlar i mitten, händer något ganska intressant att de mellersta redskap. Du kanske har märkt att i de tidigare beräkningarna, de enda redskap som är viktigt är först och sista. Detta är eftersom växlar mellan inte påverka hastigheten--de ska gå så fort eller sakta som de behöver. Vad de kommer att förändras, dock är riktningen: om det finns ett udda antal redskap, den första och sista kommer vända åt samma håll.

Fördelar

Fördelarna med att veta utväxlingen är att du kan använda det till din mekaniska fördel. Det finns en avvägning mellan varvtal och vridmoment, som är roterande makt. När utväxlingen är 1:1, vridmoment är samma och hastigheten är densamma. Dock så snart du öka utväxlingen (1:4, till exempel), kommer du att minska mängden vridmoment men påtagligt öka hastighet. Om du omvända förhållandet (säga, 4:1), skulle du skära hastigheten men öka vridmomentet.