mynewspapers.net

Efter klimakteriet känslomässiga förändringar

Efter klimakteriet känslomässiga förändringar


Känslomässiga förändringar eller humörsvängningar är bland de vanligaste symtomen som kvinnor har under klimakteriet. Termen menopaus är ofta används för att identifiera hela processen, från perimenopause genom efter klimakteriet, men det avser faktiskt datum för en kvinnas sista period. Efter klimakteriet börjar med en kvinnas sista perioden och varar resten av hennes liv. Även om hormoner balans ut och humör svänger så småningom avta, upplever dessa känslomässiga förändringar kan vara ganska störande.

Känslomässiga förändringar och humörsvängningar

Efter klimakteriet känslomässiga förändringar


Humörsvängningar är definierade som "extreme eller abrupt svängningar i humöret. Under humörsvängningar upplever kvinnor ofta drastiska förändringar i deras emotionella tillstånd." I mitt uppe i klimakteriet övergången, kan en kvinna ibland inte ens känner för själv. Människor, även älskade kära, kan få på hennes nerver mer än vanligt, och det minsta som kan orsaka tårar eller ilska. Många kvinnor rapportera att vara glad en minut, ledsen nästa och rasande en stund senare. Alla av denna känslomässiga kaos kan leda till känslor av hjälplöshet och otrygghet. En oförklarlig eller oväntade känslor uppstår, hjälper det att erkänna att det är en mood swing och påminna sig själv som det går.

Symtom

Efter klimakteriet känslomässiga förändringar


Klimakteriet är en tid av oförutsägbara och kraftfull hormonella förändringar. Dessa ändringar vanligtvis förekommer hos kvinnor mellan 45 och 55 och kan påverka såväl känslomässiga som fysiologiska stabilitet. Enligt The Menopause inverkan undersökning, utförd av Dr David Portman, direktör för Columbus Center for Women's Health Research, "87 procent av kvinnor erfarenhet ångest, depression och humörsvängningar, som sedan påverkar deras relationer, familjeliv och karriär". Fysiska symptom i samband med klimakteriet, värmevallningar, sömnlöshet och trötthet, kan förvärra ilska, irritation, sorg eller ångest. Symptom på klimakteriet kan vara mycket intensiv, gör dagliga livet extremt stressande för vissa kvinnor. Vanliga symptom på humörsvängningar inkluderar frekventa humörsvängningar, oförklarliga känslor, depression, sorg, brist på motivation, ilska, irritabilitet, aggressivitet, otålighet, ökad stress, ångest, nervositet och melankoli.

Orsakerna till känslomässiga förändringar

Är ingen säker på vad som orsakar kvinnors känslor att svänga under klimakteriet, men ständigt fluktuerande hormonella nivåer av östrogen, progesteron och androgener påverkar ens mentala tillstånd. Resultaten från studien "Effekten av östrogen-serotonin interaktioner på humör och kognition," genomfördes av forskare vid Stony Brook University och Yale University, föreslå att "östrogen tycks spela en stor roll i hjärnans produktion av serotonin, humör-reglerar signalsubstansen." Under klimakteriet, hormon obalans störa tillfälligt produktionen av serotonin i hjärnan, och detta leder till en ökad chans att humörsvängningar, depression och andra psykiska störningar. Hormonella fluktuationer i kombination med liv betonar, bekymmer om åldrande, kroppsuppfattning, sexualitet, infertilitet, hälsa och familj frågor kan orsaka känslomässig stress, vilket leder till humörsvängningar eller depression.

Sätt att hantera humörsvängningar

Efter klimakteriet känslomässiga förändringar


Det finns ett antal sätt att ta itu med humörsvängningar, från växtbaserade kosttillskott att utöva och kost ändringar, psykoterapi, alternativa terapier och läkemedel. Utöva 20 minuter kan en dag, tre gånger i veckan hjälpa minska ångest, minska depression och även stoppa panikattacker. Motion hjälper inte bara höja stämningen, den har en långvarig lugnande effekt och hjälper att återställa störd sömnmönster. Det är inte nödvändigt att gå till gymmet eller använda fancy utrustning; Det är viktiga konsekvens. Exempelvis är promenader en utmärkt form av motion som bidrar till hälsa och minska intensiteten av klimakteriebesvär. Äta små, hälsosamma måltider och snacks hela dagen ger energi behövs för att klara varierande känslor. Vissa livsmedel, såsom komplexa kolhydrater (se resurser), kan höja serotoninnivåerna i hjärnan... Vissa kvinnor hitta alternativa terapier att vara till hjälp i deras försök att klara humörsvängningar. Naturläkemedel som yoga, meditation, massage och akupunktur ge kvinnor med personliga tid samt befrielse från stress. Eftersom depression kan utlösas av minskade nivåer av vitamin B6 och B12, folat och D-vitamin, kan ta kosttillskott av dessa vitaminer och näringsämnen bidra till stämningen stabilisering. Naturläkemedel som kava och svart cohosh kan också hjälpa balans stämningar, men det är viktigt att kontrollera med en vård utövare innan du lägger till örter eller tillägg till sin dagliga regim.

Professionell hjälp

Om en kvinna lider av liten humörsvängningar eller känslomässiga förändringar som anger något allvarligare, finns hjälp. National Institute of Mental Health rekommenderar att kvinnor drabbas av mild till måttlig depression några livsstilsförändringar (dvs, dela upp större aktiviteter i små, hanterbara sådana, realistiska prioriteringar, och delta i njutbara aktiviteter). Kvinnor kan förvänta sig humör att förbättra, men detta kommer att ske gradvis, inte omedelbart. Tills depressionen har lyft, kvinnor bör undvika att göra betydande övergångar eller beslut till exempel byta jobb, gifta sig eller frånskilda eller flytta. Antidepressiva läkemedel kan föreslås för att korrigera den kemiska obalansen. Många kvinnor upplever lindring med dessa läkemedel, som är mest effektiva i kombination med psykoterapi och rådgivning. Vissa primära vårdgivare är inte särskilt utbildade att hantera psykiska sjukdomar, inklusive klimakteriet humörsvängningar och depression. Samråd med en psykisk hälso-och sjukvårdspersonal eller kvinnors hälsa expert kan vara lämpligare.