mynewspapers.net

Effekten av grafit i egenskaperna för gjutjärn

Effekten av grafit i egenskaperna för gjutjärn


Gjutjärn har använts i århundraden. Även om anses vara sprött i jämförelse med andra metaller, använts gjutjärn att göra grytor, ångmaskiner och även broar under den industriella revolutionen. Eftersom det uppfanns först i det fjärde århundradet i Kina, har detta metallegering ansetts vara mycket användbart, både med och utan effekterna av grafit.

Vitt och grått gjutjärn

Det finns två olika legeringar, eller kombinationer av metaller som skapar gjutjärn. Först är känd som "vitt gjutjärn." Det kallas "vit", för när det är brutna, visas det vita på grund av kol i gjutjärn legeringen. Denna form av gjutjärn har en hög grafit innehåll. "Grå färggjutjärn," å andra sidan, innehåller silikon, som hjälper stabilisera grafit i legeringen. Denna legering kallas "grey," också till följd av den färg som den har när brutna.

Segjärn och grått gjutjärn

Grått gjutjärn är det vanligaste gjutjärnet i dag till stor del på grund av dess vikt och styrka i jämförelse med stål. Segjärn gjutjärn är en annan typ av gjutjärn som innehåller grafit. Även om liknande till grått gjutjärn, har denna typ av gjutjärn knölar av grafit som ger den mer flexibilitet än andra, mer sprött former av gjutjärn. Detta segjärn används ofta för vatten och avlopp-rör.

Fördelarna med grått gjutjärn

Grått gjutjärn är mer vanligt förekommande än andra typer av gjutjärn, främst på grund av dess låga tillverkningskostnad. Grafiten i grått gjutjärn legeringar ger det god slitstyrka. Detta är att grafit tillåter gjutjärn flake snarare än fraktur som i vitt gjutjärn. Det är också lätt att svetsa och silikon minskar rost, ett vanligt problem med gjutjärn.

Nackdelar med grått gjutjärn

På grund av grafit innehållet i grått gjutjärn har den låg hållfasthet. Till skillnad från vitt gjutjärn saknar det nästan helt chock motstånd, som är en stor nackdel att detta legerar. Trots dessa nackdelar är det dock fortfarande det vanligaste gjutjärnet för köksredskap på grund av dess hög värmeledningsförmåga.