mynewspapers.net

Domperidone biverkningar

Domperidone biverkningar


Domperidone, säljs under varumärket Motilium, är en antiemetiska och domaminergic blockerar agent. Det är inte FDA-godkända för användning i USA, även om det är föreskriven i Kanada och flera andra länder. Domperidone används över hela världen, främst vid behandling av tarm störningar och att förhindra illamående och kräkningar orsakas av läkemedel används för att behandla Parkinsons sjukdom. I Förenta staterna används det oftast att öka bröst mjölkproduktion hos ammande mödrar.

Funktion

Domperidone fungerar genom ökande mage och tarm sammandragningar, underlätta passage av sammandrag mat genom kroppen. Dessutom minskar illamående och kräkningar samt ökar produktionen av prolaktin, ett hormon som produceras av hypofysen. Prolaktin ökar produktionen av bröstmjölk, och om de finns i tillräckligt höga nivåer, kan orsaka kvinnor att laktat även om de nyligen inte har fött. Eftersom mycket lite domperidone passerar blod - hjärnbarriären, har den färre biverkningar än andra läkemedel som används för att öka mjölk supply hos ammande mödrar.

Effekter

De flesta människor som tar domperidone upplever inte biverkningar, och när biverkningar inträffar de är vanligtvis ganska milda och inte kräver utsättande av läkemedlet. De vanligaste biverkningarna i samband med domperidone inkluderar huvudvärk, kramper i buken, muntorrhet, förändrad menstruationscykel och ökad produktion av bröstmjölk. Kvinnor som inte lakterande får uppleva bröstsvullnad och flytningar från bröstvårtorna.

Betydelse

Sällan, orsakar domperidone biverkningar som kan tyda på ett allvarligt problem. Följande biverkningar rapporteras omgående till läkare: förlust av muskelkontroll och balans, snabba eller oregelbundna hjärtslag och svullnad av ansikte, händer, ben, fötter eller mun. Domperidone har varit känt att provocera hjärtproblem, men detta har bara inträffat i människor som var ganska sjuk och tar emot medicinering genom en IV linje på ett sjukhus.

Överväganden

Användning av domperidone att förbättra amning hos ammande mödrar är kontroversiell. Vissa experter har rekommenderade dess användning för detta ändamål, inklusive Jack Newman, MD, relaterade en barnläkare som specialiserar sig på problem till amning och Thomas Hale, Ph.D., professor i pediatrik vid Texas Tech University School of Medicine och författare till "Läkemedel och mammas mjölk." För en tid godkändes American Academy of Pediatrics också användningen av domperidone att öka bröst mjölk utbudet. Dock utfärdat FDA en varning mot användning av domperidone i ammande mammor i 2004, med hänvisning till risken för allvarliga biverkningar och brist på forskning om hur läkemedlet kan påverka spädbarn.

Varning

Den rättsliga statusen för domperidone i Förenta staterna är komplex. Läkemedlet får lagligt importeras av en läkare som vill förskriva läkemedel till patienter med svåra gastrointestinala störningar, även om det finns betydande byråkrati deltar i denna process. Kvinnor som vill ta domperidone att öka deras bröst mjölk utbudet kan beställa den från en internationella apotek, men i detta fall de riskerar paketet beslagtogs av FDA. 2006, en federal domstol slagit fast att kompoundering apotek i USA kunde fylla föreskrifter för domperidone och andra läkemedel som inte är godkända av FDA. Det finns mycket få kompoundering apotek som har detta läkemedel i lager, vilket ytterligare import omfattas beslag.