mynewspapers.net

DIY fukt mätare

DIY fukt mätare


En fukt mätare används för att mäta fukt i ett visst ämne. Det finns två huvudsakliga skäl för att använda en fukt mätare. Först testar jorden, vilket kan vara mycket viktigt för olika typer av jordbruk, eftersom fuktnivåer måste underhållas på vissa nivåer under året baserat på gröda och tillväxt önskas. Det andra skälet avser tätning eller måla ett underlag som trä, betong eller glasfiber. Om fukt kan materialet sedan tätning det vara destruktiva tills ytan har torkat helt.

Smutsa metoder

Om du vill skapa en jord fukt mätare, kommer du antagligen behöva göra en tvådelad elektrisk resistans measurer. Kan du sticka två metall stift i marken och koppla ändarna till en ohmmeter, som mäter elektriskt motstånd. Du kan enkelt göra detta system genom att använda två naglar (eller andra band av metall) inställt cirka 15 millimeter ifrån varandra i en gips av Paris lösning (eller en liknande, inert substans), med stiften öppna i botten så de kan hamna i marken. En dricka halm eller liknande enhet fungerar bra som en mögel och hölje för gips och metall stiften. Lyckligtvis behöver du inte veta exakt vad ohmmeter resultat antyder hög eller låg markens vattenhalt--inte i början. Du kan helt enkelt kalibrera ditt system genom att testa mätaren när den är helt torr, och sedan när det är nedsänkt i vatten. Dessa ger de 0 och 100 procent markörerna för dina fukt tester.

Golv metoder

Mäta fukthalten i golv eller ytterväggar är svårare. Du är oftast bättre att köpa en elektrisk fukt mätare snarare än försöker göra en för dessa projekt, även om enheten metall stift kan fungera för trä eller matta avläsningar. När det gäller tjock ytor som glasfiber, finns det inte en mycket pålitlig hemlagade alternativet. Betong, lyckligtvis är ett mer porös Ämne och du kan utföra ett enkelt test för att se om det är torrt. Ta flera stycken av poly film eller liknande material och silvertejp tejpa dem ner på olika platser på betongplattan, att se till att det finns inga luftfickor. Lämna dem där för en till två dagar och då skal silvertejp tillbaka. Om betongen är alls fuktig eller mörka med vattenhalt, finns det för mycket fukt för tätning eller andra projekt.