mynewspapers.net

DIY bil högtalare kapslingar

DIY bil högtalare kapslingar


Bilstereo är big business i Amerika, och sofistikerad design för moderna högtalare kapslingar återspeglar investeringen. Högtalarlådor håller mycket mer än bara de stora, dunkande drivrutiner från bultande sin väg genom bagageluckan; de spelar en stor roll i kvalitet och kvantitet av ljud som produceras av ljudsystemet.

Reglerna för Design

Det finns tre obestridliga fakta att komma ihåg när du designar en högtalarlåda: 1) ljud är producerad av rörelsen av en speaker Konmaterial, som är utsatta på båda sidor. Detta innebär att fullt hälften av en talare ljudproduktion frågor från baksidan av enheten. Bra ljudkvalitet innebär kontroll av ljudet. 2) ljudet själv är överföringen av rörelseenergi genom luften; luften bildar ett medium mellan högtalare och närmast objektet. Om det närmaste föremålet är tunn och flexibel, kommer det absorbera energi, vibrera och respons på annan frekvens än talaren, avger ett ljud av sina egna. Detta dämpar den audio system ljud och orsakar "drone." 3) Soundwaves avspeglar som ljus och kan absorberas av mjuka material.

Material

Glöm allt du tror att du vet om glasfiber subwoofer inhägnader. de ser bra ut, men deras tunna, flexibla väggar se till att de alltid låter som sopor. För fullständig kontroll över ditt ljudsystem utgång måste du använda en tjock, tät material som står emot vibrationer. Använd en torrtillverkade träfiberskivor (MDF) för att skapa inneslutningen. MDF är tungt, men det har tätheten av ett svart hål i betong, och kommer att göra ett bra jobb att motstå vibrationer.

Form

Annan inre låda former kommer att ge olika ljud, men en regel är konstant: undvika ytor som är runda eller parallellt med varandra (ex: sfäriska, cylindriska, kubik och rektangulära former). Parallella ytor studsar ljudet fram och tillbaka, orsakar wave avbokning och drone. Runda ytor kommer att orsaka olika delar av ljudvågen att reflektera i olika vinklar, vilket gör produktionen "luddig" och otydligt. Cylindriska "kanon" kapslingar säkert högt, men de låter inte bra. En av de enklaste och mest effektiva av kapslingar är den "omvända pyramiden". Att placera på baksidan av högtalaren längst ned i en inverterad pyramid med 45 graders sidor kommer att orsaka ljud att återspegla direkt tillbaka mot talaren hålet med en minimal förlust av energi.

Utanför Finish

Du kan bygga oavsett kosmetiska täckning för högtalarlåda som du gillar, men vissa typer kan faktiskt påverka ljudet. Sträckt glasfiber kosmetiska kapslingar kan se bra ut när utförat smakfullt, men kan fortfarande vibrera när ljudet studsar tillbaka från bilens interiör. Överväga en platt, trä exteriör täckt med akustisk dämpning material och mattan för bästa ljud.