mynewspapers.net

Dips i naglar & zinkbristZink är ett mineral som är nödvändig för många viktiga funktioner i kroppen. Det bästa sättet att undvika brist är att förtära mat rik på detta mineral, men många människor får inte tillräckligt med zink. Bland tecken på zinkbrist är brister i naglarna.

Dips i naglar

Dips eller tvärgående linjer som löper över nageln kallas beaus linjer och brukar peka på en sjukdom eller vitaminbrist. Diabetes, syfilis, hjärtsjukdomar, mässling, påssjuka och lunginflammation är alla möjligheter, som är zinkbrist. Dessa horisontella dips i naglarna försvinner när nageln har växt ut, så länge bristen har rättats eller sjukdomen har behandlats.

Andra symptom på zinkbrist

Zinkbrist har en lång lista av symtom, av vilka många finns i hundratals andra sjukdomsprocesser. De inkluderar men begränsas inte till mjäll, diarré, håravfall, inflammation i nail nagelband, förlust av smak eller lukt, torr hud och hudutslag. Anemi, inflammatorisk tarmsjukdom och symptom på PMS ibland också med zinkbrist. Zinkbrist också påverkar humör, orsakar beteendestörningar och sömnproblem och en minskad libido.

Livsmedel rika på zink

Det bästa sättet att motverka eller förebygga zinkbrist är att äta mat rik på detta vitamin. Ostron, nötkött shanken, Alaskan krabba och fläsk axeln har mycket höga halter av zink. Andra mat att äta inkluderar frukostflingor av spannmål berikade med zink, kyckling, fläsk, hummer, vita bönor, cashewnötter och yoghurt.

Kosttillskott för zinkbrist

Zinkbrist är omvänd genom att ta ett muntligt tillägg, tillgänglig på alla apotek. Fråga apotekaren som varumärken och doser hon rekommenderar. Också, vitamin A, E och B6, samt mineraler som kalcium, fosfor och magnesium att öka upptaget av zink. En zinkbrist tar någonstans från fem dagar till flera veckor att korrigera, men beror på dosen. Det är viktigt att följa din läkares anvisningar exakt sedan han för mycket zink resultat i negativa hälsoproblem också.