mynewspapers.net

Definition av Sebaceous cystor i hästar

Definition av Sebaceous cystor i hästar


Sebaceous eller feta cystor är ett vanligt medicinska problem hos människor och hundar, men mindre så i hästar. Dock de är inte oerhörd, och veterinärer är utbildade för att ta itu med dem lätt.

Definition

En sebaceous cystor är en bula under ytan av huden, fylld med en fet, vit pus kallas talg. Termen används ganska synonymt med epidermoid cystor. Medan två cystor skiljer sig åt i deras ursprung (en infektion i en Talgkörtel kontra i en hårsäck), behandlas de samma.

Aterom

En sebaceous cystor som bildar i nasoincisive notch (falska näsborre) av en ung häst, aterom är en smärtfri lesion. Det sällan växer tillräckligt stor för att hindra flödet av luft in i en hästs näsa, men i allmänhet avlägsnas av kosmetiska skäl.

Behandling

Sebaceous cystor kan lätt tas bort av en veterinär. Lokal eller allmän bedövning kan användas för att lugna djuret, och en dorsal eller ventrala snitt kan göras att ta bort cysta. Efter avlägsnande sys området. Dorsala snittet är lättare för en veterinär att göra, men det ventrala snittet är mindre benägna att lämna ärr.