mynewspapers.net

De bästa vitaminerna för tonåringar

De bästa vitaminerna för tonåringar


Tonåringar behöver alla viktiga vitaminer och mineraler för normal tillväxt och utveckling. Det bästa sättet för tonåringar att få deras dagsbehovet för vitaminer är att äta en hälsosam kost som innehåller en mängd olika livsmedel. Vitaminbrist kan leda till undernäring, onormal tillväxt, kognitiva förseningar, ökande infektion och allmänt dåliga hälsa.

Vitamin A

A-vitamin är ett fettlösligt vitamin. Fettlösliga vitaminer få lagras i kroppen under lång tid och kan vara giftiga i höga doser. Stiftelsen Nemours säger a-vitamin stöder vision och ett friskt immunsystem, normal tillväxt och utveckling av celler och frisk hud. Vitamin A är också en antioxidant. Antioxidanter skyddar kroppen från skador orsakade av fria radikaler, instabila syremolekyler som bidrar till hjärtsjukdomar och cancer. Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) för vitamin A för tonåringar är 900mg per dag för män och 700mg per dag för kvinnor. De bästa källorna till vitamin A är mjölk, ägg, lever, berikade spannmål, mörk orange och gröna grönsaker och orange färgade frukter. Stiftelsen Nemours varnar att vitamin A kosttillskott inte bör kombineras med akne medicin som Accutane.

D-vitamin

Enligt American Academy av husläkare (AAFP) visade en nationell undersökning att 70 procent av barn och tonåringar är D-vitamin brist. D-vitamin brister kan orsaka ben störningar och problem med hjärtat. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som hjälper till att stärka ben genom att öka kalciumabsorptionen. Tonåringar behöver 10mcg av D-vitamin per dag. D-vitamin kan syntetiseras av kroppen när utsätts för solljus men är också i äggula, fiskolja och berikade mjölk.

E-vitamin

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin och antioxidanter. Stiftelsen Nemours säga E-vitamin stöder friska röda blodkroppar. RDI för vitamin E för tonåringar är 15 mg per dag. Livsmedel med hög vitamin E inkluderar vegetabilisk olja, nötter, bladgrönsaker, avokado, vetegroddar och fullkornsprodukter.

Vitamin K

K-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är nödvändig för blodets koagulation. Tonåringar behöver 60 till 75mcg av K-vitamin om dagen. Stiftelsen Nemours säger vitamin K i gröna bladgrönsaker, broccoli och sojabönor.

C-vitamin

C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin och antioxidanter. Vattenlösliga vitaminer inte få lagras i kroppen under lång tid och överskjutande belopp är vanligtvis utsöndras i urinen. Enligt stiftelsen Nemours behöver tonåringar C-vitamin att bilda kollagen, en vävnad som håller celler tillsammans. C-vitamin också håller ben, tänder och blodkärl friska, ökar absorptionen av kalcium och järn och är viktigt för sårläkning. RDI för vitamin C för tonåringar är 75mg för män och 65 mg för kvinnor. Bra källor till vitamin C omfatta bär, citrusfrukter, tomater, paprika, broccoli, spenat och tropiska frukter som guava och ananas.

B-vitaminer

B-vitaminer är en samling av vattenlösliga vitaminer. Medline Plus säger B-vitaminer stödja ämnesomsättning, den process som omvandlar mat till energi. B-vitaminer är också viktiga för bildning av röda blodkroppar. RDI för B-vitaminer för tonåringar är: tiamin, 1 1,2 mg; riboflavin, 1 till 1,3 mg; niacin, 14-16mg; Pantotensyra, 5mg; biotin, 25mg; folsyra, 400mcg; vitamin B6, 1,2 1,3 mg; och vitamin B12, 2,4 mg. B-vitaminer finns i fisk, fågel, kött, ägg, mejeriprodukter, lummiga gröna grönsaker, bönor, ärter och berikade spannmål. Nemours Foundation noterar att vegetarian eller vegan tonåringar många behöver en vitamin B12 komplettera eftersom B12 finns endast i animaliska produkter.