mynewspapers.net

Dammode i det sena 1800-talet

Dammode i det sena 1800-talet


Det sena 1800-talet avser perioden ca 1880 – 1899. Dessa år är kända som den sena viktorianska eran, medan 1890-talet till 1900-talet kallas det "lila decenniet." Kvinnors mode stilar varierade kraftigt beroende på tillfället. Lyxiga rörelse klänningar, eleganta aftonklänningar och skarpa skräddarsydda kjolar och jackor var alla populära mode i det sena 1800-talet.

Stilar

Stimmet klänningen var en av de mest populära stilarna av det sena 1800-talet. En rörelse är en modeaccessoar som bars under klänningar och kjolar att stödja och lägga till volym i plaggen. Spritter var gjorda av halm fyllda kuddar och en stålkonstruktion, som var antingen sys in kjolen eller fäst runt midjan. Stimmet klänningar var ofta prydda med volanger, spets och rosetter. Smart anpassade långärmad jackor eller basker och långa kjolar var utslitna på dagtid, medan ärmlös, lågt skuren rörelse klänningar var att föredra för formella festkläder.

Tyger

Formellt aftonklänningar skapades ur fina sidentyger, medan skräddarsydda kjolar, jackor och kappor var formade av linne eller ylle. Tjocka sammet tyg användes i kläder för mer mogna kvinnor. Bomull var importerat från utlandet, även om det var extremt sällsynta och generellt reserverad för kungligheter eller förmögna familjer.

Färger

Många av de dagtid jacka och kjol kombinationer med ljusa och djärva färger som peacock blue, äppelgrön, lila och royal red. Tartan och rutiga tyger var också populära. För klänningar kvällen var mjukare nyanser föredra, som krämer, vita och pasteller. Kläder har skapats med två eller tre olika färger av tyger som ofta drabbade samman för att producera en slående effekt. 1890-talet benämns ofta "lila decenniet" på grund av uppfinningen av Anilin färgämnet som tillät plagg att färgas den färgen för första gången.

Tillbehör

Motorhuvar förblev populärt under det sena 1800-talet. De var fast runt hakan med band eller spets. Många motorhuvar var omsorgsfullt dekorerade med blommor, fjädrar och rosetter, och var ofta utformade för att matcha en outfit. Ett åtsittande halsband kallas en choker gjordes populär av drottning Alexandra England, som bar en för att dölja ett ärr på halsen. Struts fjäder, siden eller organdie fans användes på kvällen funktioner och var avsedda att komplettera en outfit.