mynewspapers.net

Boxning & skuldror

Boxning & skuldror


Boxning är en av de äldsta sporterna i världen. För det mesta, människor förknippar huvud-och buken med sporten, men andra allvarliga skador kan uppstå i en boxare axel. Skador på axeln – rotatorkuffen i synnerhet – oftast inträffar under träning och inte under faktiska matcher på grund av repetitiva rörelser inblandade.

Rotatorkuffen tårar

En reva i en boxare rotatorkuffen kan vara resultatet av konstant monotona rörelser från att kasta slag eller av en enda punch gått fel. En av de första tecknen på en slitna rotatorkuffen är plötslig smärta eller svaghet när boxer lyfter eller roterar armen. Ett annat lätt att känna igen symptom är ljudet av ett lätt klickande ljud när armen rör sig på vissa sätt. Vänster ignoreras, kan detta så småningom leda till en allvarlig tår i muskeln. Beroende på svårighetsgraden av revan krävas operation. För mer mindre tårar, kan sjukgymnastik vanligtvis reparera skadan.

Rotatorkuffen Impingement

Denna typ av skada är mest sannolikt att uppstå medan boxer är tyngdlyftning och engagerande i overhead lyft motioner. Tendinit inträffar som rotatorkuffen muskler gnugga mot den yttre änden av axeln ben som boxaren upprepade gånger lyfter vikter ovanför hans huvud. Som med rotatorkuffen tårar, orsakar impingement också inflammerade muskler att gnugga mot en liten huva ben i axeln kallas acromion. I detta fall snarare än helt enkelt riva, inflammerade muskler sätta press på en vätskefylld säck kallas en bursa, som kan bli inflammerade leder till ett tillstånd som kallas bursit. Om obehandlad, kombinationen av en inflammerad rotatorkuffen och bursit kan leda till tårar i muskel fiber som kan så småningom riva senan helt off ben.

Skuldra bursit

Som med andra boxning skuldror, orsakar repetitiva rörelser också bursit. Bursas är små vätskefyllda blåsor på alla leder i kroppen som fungerar som kuddar mellan ben och vävnad. Inledande symtom på bursit är stelhet i axeln musklerna eller en brännande känsla kring leden när böjning. Vila och antiinflammatoriska läkemedel kan reparera bursit i ett tidigt skede. Bursit i dess akuta form, dock kan bli kronisk om den lämnas obehandlad eller axeln fortsätter att ta emot upprepade skador.