mynewspapers.net

Biotiska faktorer som påverkar jättepandan

Biotiska faktorer som påverkar jättepandan


Jättepandor är tjock, svart-vita björnar som lever ett mycket begränsat, spridda moderna utbud i fuktiga bergen i centrala och sydvästra Kina. Ikoniska symboler för bevarande över hela världen, dessa unika varelser är, genom sin specialiserade vanor och krympande tillgängliga livsmiljöen, hotade i naturen. Deras ovanligt begränsad kost och utdragna reproduktion är de främsta biotiska faktorer som påverkar dem i naturen.

Diet

Biotiska faktorer som påverkar jättepandan


Den unika dieten av giant panda dikterar dess existens. Djuret är i huvudsak en specialiserad växtätare i en köttätare kropp, en fysiologisk gåta som panda adresser både morfologiskt och behaviorally. Tarmen hos giant panda är den förenklade en av en köttätare utvecklats till processen kött, som är lättare att smälta än fibrösa, cellulosabaserade växtmaterial. Jämföra dess grundläggande mag-tarmkanalen till flera kamrar magar och cud-chewing hov däggdjur kallas idisslare, anpassningar att utvinna så mycket näring som möjligt från grov foder. Eftersom jättepandor är mycket mindre effektiva på bearbetning bambu, de måste tillbringa större delen av sina vakna timmar äter hela tiden och begränsa energi utgifter: de kan konsumera över 36,3 kg. en dag. Fördelen med kosten är Bamboos överflöd och året runt tillgänglighet.

Andra utfodring anpassningar

Biotiska faktorer som påverkar jättepandan


Giant Pandas mag-tarmkanalen är kraftigt fodrad med slem, tänkt att fungera som buffert mot skarpa kanter masticated bambu. Den panda kindtänderna är hög väggar och platt-edged liksom hos många andra växtätande djur. Och deras käkar är mycket kraftfulla: massiv kinden muskler rigg till hög sagittal crest (en kraftig ås av ben på kronan på skallen) och bred zygomatic bågar, väl utformad att mosa apart resistenta stjälkar och blad. Mest spännande äger pandor en falsk tumme på deras framtassarna. Denna modifierade spur-ben approximerar funktionen av en primat stå i motsättning tummen, så att panda att fint grepp bambu stjälkar och kvistar.

Miljö-påverkan

Giant Pandas behovet av näring håller den knuten till de blandade beteshagarna och barrträd skogar som skugga rika understory bambu dungar och snår. (Medan jätte gräset består av 99 procent av en panda typisk kost, björnar ibland äter frukter, insekter och små djur.) Mönster av bambu reproduktion--i en viss region, alla växter av samma art blomma och sedan dör på en gång--hjälp driva panda rörelser inom sitt revir. De får vatten från sina bambu foder och mountain strömmar. Jättepandor inte övervintra, men på vintern de ofta flyttar downslope att sänka landet. De ta skydd från elementen i grottor och håligheter.

Fortplantning

Biotiska faktorer som påverkar jättepandan


När jättepandor reser oftast ensam i överlappande eller delade hem spänner, män först hitta receptiva kvinnor genom doft-märken och på närmare håll, läten. Dräktighetstiden kan sista dagar innan honan bär en eller två ungar (endast en vanligtvis överlever), som är mindre vid födseln i proportion till vuxna än andra däggdjur utanför pungdjur. Ungar kan förbli beroende av sin mamma i flera år.