mynewspapers.net

Bibeln berättelsen aktiviteter på den barmhärtige samariten

Bibeln berättelsen aktiviteter på den barmhärtige samariten


Hittade i Lukas 10:30-37, berättar berättelsen om den barmhärtige samariten historien om en man som slogs av tjuvar och kvar för att döda. Tre män kom på honom liggande vid vägen och enda stannade för att hjälpa. Den här mannen, sade Jesus var en vän eller granne till mannen som begreppet används i tredje Mosebok 19:18 och Femte Mosebok 6:5. Bibeln verksamhet ger lärare verktyg att förmedla den liknelsen budskap.

Små barn

Använda en enkel historia för att barn förstår liknelsen. Du lämnar ditt hus för att gå över till din kompis som bor några dörrar nere från dig. På vägen ser du vissa barn retas och såra en pojke som du inte vet. De slog honom och göra honom gråta, ta sina leksaker och skjut honom i leran innan de tar kör. Fråga barnen vad de ska göra. De har flera alternativ inklusive ignorerar pojken och fortsätter gå till Vännens hus att spela; vända och köra hem till djurhud eller uppehåll för att hjälpa pojken upp och få honom lite hjälp. Fråga dem vad en "granne" skulle göra. Ge dem en barmhärtige samariten aktivitetssidan att slutföra.

Äldre barn

Läs artikeln till studenter i tredje till sjätte klass. Fråga efter frivilliga att agera ut berättelsen. Ge dem dockor som representerar samariten, präst, levit, gästgivare, skadade mannen och rånarna. Låt dem skapa sin egen dialog och åtgärder. Efter dramat, be eleverna varför prästen och Leviten hjälpte inte. Fråga varför samariten stannade och använt hans egna resurser för att behandla mannen och betala för sitt boende. Be varje barn att tänka på vad hon skulle göra om hon hade sett den slagna man.

Ungdomar och tonåringar

Har dem läsa berättelsen tyst i små grupper av tre eller fyra studenter. Be dem att överväga förhållandet mellan judarna och samariterna ungefär som förhållandet mellan rivaliserande gäng. Har varje grupp diskutera situationer där en utstött eller impopulära som kanske behöver en vän. De kan överväga den nya killen i skolan, den nya granne som inte talar svenska eller en gatan person som möter en grupp av mobbare. Har eleverna diskutera vad Jesus visar de borde göra. Be dem att tänka på vad det kan kosta dem för att göra rätt.

Vuxna

Fråga vuxna att överväga denna liknelse med tanke på verserna 25 till 27. Frågan som uppmanar historien börjar med, "vad är nödvändigt att ärva riket?" Be gruppen att överväga vilka skyldigheter en troende har att ta itu med andra ur det perspektivet. Be dem att fundera över om de någonsin har handlat som prästen och Leviten. Be dem att tänka på praktiska sätt att praktisera denna lektion. De kan överväga några lokala utstötta grupper som behöver kärleken till en "granne".