mynewspapers.net

Beteendemässiga anpassningar av en giraff

Beteendemässiga anpassningar av en giraff


Nio olika underarter av giraff är närvarande i Afrika. Varje art visar den traditionella lång hals som gör djuret så igenkännlig. Giraffen är högsta land djuret på jorden, står över 18-fot lång. Denna fysiska anpassning gör giraffen ovanligt i djurriket. Men har för att överleva giraffen också utvecklat ett antal beteendemässiga anpassningar att hålla den säker och besluta vilka män får para sig med honorna.

Dricka

En giraff utsatt på dess mest för rovdjur när det böjer sig ner för en drink. Djuret måste få i en svår situation med frambenen så att huvudet kan nå vattnet. Rovdjur som krokodiler och lions kan ta en giraff ner en gång i denna position mycket lätt. Giraffen har utvecklat en beteendemässig anpassning för att dricka vatten, att få så mycket vatten så snabbt som möjligt. En fullvuxen giraff klunkar ner vatten snabbt och tar i så mycket som 10 gallon i taget enligt San Diego Zoo.

Hångel

De långa halsarna giraffens spelar en stor roll i att fastställa dominans och parning rättigheter bland giraffer. Två manliga giraffer kommer att kämpa i vad som kallas hångel. Girafferna använder sina halsar för att svinga sina huvuden för att landa ett slag på den andra manliga Giraffen. Den längre halsar och tyngre huvuden tenderar att vinna dessa tvister. Antagandet är att halsen på giraffen är del av det sexuellt urvalet av arter och inte bara en anpassning att nå hög löv på träden.

Grupper

Kvinnliga giraffer bo i grupper eller besättningar med unga män, som är gjort för att bättre upptäcka rovdjur för hela gruppen. Män kan också leva i ungkarl besättningar för skydd. Äldre mogna män kan leva ett ensamt liv. Ingen hierarki finns, till exempel en dominerar kvinna, inom besättningen, och giraffer kan lämna eller ange besättningen när som helst.

Nyfödda

Den farligaste tiden av en giraff liv är de få minuterna efter det är fött. Det nyfödda barnet måste gå upp och gå inom några minuter av födelse att undvika rovdjur. Mamman håller nyfödda gömd för den första månaden. Därefter, stannar kalven inom den kvinnliga besättningen i en plantskola som är såg över av alla girafferna i besättningen att skydda kalvarna.