mynewspapers.net

Berömda olympic badmintonspelare

Berömda olympic badmintonspelare


Badminton är en sport som har sitt ursprung i 19-talet brittiska Indien och har varit en olympisk sommarsport sedan OS 1992 i Barcelona. Badminton är liknar andra racket och net sport, även om den använder en badmintonbollen istället för en boll. Sporten hade enda utställning status vid OS 1992 och har sedan dess vunnit popularitet världen över. Men fortfarande inte så mainstream som andra olympiska sporter, finns det flera berömda, världsklass Olympic badmintonspelare, erkänd för sin talang och Olympic prestation.

Zhang Ning

Zhang Ning är en av de mest framgångsrika kvinnliga badminton spelarna genom tiderna. Hon representerade folks republik av Kina under OS 2004 och 2008 och vann guldmedalj varje gång. Ning är också den enda spelaren (manlig eller kvinnlig) som vunnit två raka olympiska guldmedaljer för badminton. Ning tennisen efter de olympiska spelen 2008, där hon varit fanbärare för Kina under invigningen.

Susi Susanti Haditono

Som representerar Indonesien, vann Susi Susanti Haditono den första kvinnliga singlar OS-guld på 1992 Barcelona spel. Men hon drog sig tillbaka från konkurrenskraftiga badminton 1996, är hon känd som en av de största badminton spelarna genom tiderna. Hon blev invald i Badminton Hall of Fame 2004 och körs en badminton klubb med sin make, Karl badminton legend, Alan Budikusuma.

Alan Budikusuma

Alan Budikusuma var en av de mest framgångsrika männen singlar badmintonspelare på 1990-talet. 1992 vann han den första olympiska guldmedaljen på Barcelona spel, som representerar Indonesien. Förutom den Olympic medaljen vann Budikusuma många andra internationella mästerskap för sporten.

Lin Dan

Men fortfarande tidigt i sin karriär, har Lin Dan blivit en av de mest dominerande manlig badmintonspelare i världen. Som representerar folkets republik av Kina, vann Dan OS guld metall i Beijing 2008. Dan är också den enda badminton spelaren i historien om spelet att vinna tre raka badminton VM, vilket han gjorde i 2006, 2007 och 2009.