mynewspapers.net

Berömda monologer i lekar

Berömda monologer i lekar


En bra monolog har ge en lek dess plats i historien. Men kombinera övertygande skriva med möjlighet att sätta en enda skådespelare i rampljuset, monologer bli en minnesvärd hörnsten i en lek. Även om Shakespeare har sin del av berömda monologer, har andra mer moderna pjäser också tagit deras plats i historien.

"Hamlet" av William Shakespeare

Den mest berömda linjen av de mest kända pjäsen av världens mest berömda dramatiker: det är Hamlets monolog. Mest känd för sin första raden, "Att vara eller inte vara," Hamlets tal i akt 3 scen 1 har han överväger sitt melankoliska liv och försöka avgöra om döden är ett enklare sätt ut. Hamlet är inte ensam på scenen men som Ophelia ser på som han går igenom sitt känslomässiga tal.

"Julius Caesar" av William Shakespeare

Marc Antony levererar Julius Caesars lovtal i Shakespeares pjäs om mordet på den romerska ledaren. Han står framför en publik som har samlats för att höra honom och ta hans råd om vad du gör till mördare som har dräpt deras ledare. Han tar dem direkt med den berömda första raden "Vänner, romarna, landsmän, låna mig öronen." Antony fortsätter med för att irritera upp publiken genom sarkastiskt att mördarna "ärade."

"Några goda män" av Aaron Sorkin

Medan många minns filmen frasen "Du inte kan hantera sanningen!" från filmen anpassning av "Några goda män", var den mer berömda monologen i leken vad kom innan dessa ord, när Kaffee cross-examining överste Jessep. Passionen bakom utbyte är känslomässiga brytpunkten av filmen, med Kaffee säger: "du har ett större ansvar än vad vi eventuellt kan begripa. Du ger oss en filt frihet." Aaron Sorkin ord var läggs till och smyckat med William Goldman i filmen.

"En handelsresandes död" av Arthur Miller

Den mest kända monologen i Arthur Millers mästerverk kommer inte från huvudpersonen Willy Loman, men från hans fru, Linda. Linda tuktar sina söner för att ignorera deras fader och tänka på honom som en liten man. Hennes berömda raderna innehåller: "Willy Loman aldrig gjort en massa pengar. Hans namn var aldrig i uppsatsen. Han är inte den finaste karaktär som någonsin levat. Men han är en människa och en fruktansvärd sak som händer honom. Så måste uppmärksamhet."