mynewspapers.net

Baby & permanenta tänder

Baby & permanenta tänder


Tänder är viktiga strukturer i kroppen. Används inte bara för bita och tugga, påverkar de också en persons tal och utseende. Barns tänder utvecklas i stadier, först bilda 20 primär eller mjölktänderna. Så småningom kommer dessa alla vara skjul och ersättas med 32 permanent eller vuxen tänder. God tandvård är viktigt för hälsa och tand utveckling.

Tand anatomi

Baby och permanenta tänder har samma anatomi. Toppen eller krona av tanden är täckt i emalj, ett svårt ämne som nästan helt av kalciumsalter. Under emaljen är dentin, som omfattar större delen av tanden. Dental massa kan hittas under dentinen; Det är mjukt, rosa och gjort upp av bindväv och blodkärl. Roten av tanden är utformad för att hålla tanden i käkbenet, enligt Lucile Packard barnsjukhus vid Stanford i USA (LPCH). Roten är belägen under tandköttskanten och består av nerv, massa och dentin.

Tand typer

De 20 mjölktänderna består av fem olika former eller typer, varje typ som förekommer två gånger i var och en av de över- och underkäken. De två mellersta tänderna är kända som de centrala incisiver och bredvid dem är de laterala incisiver. Nästa hund, som ibland kallas eye tänder eller cuspids enligt LPCH. Bakom framtänderna är den första premolarer eller bicuspids, följt av de andra premolarer. Permanenta tänder matchar dessa mönster och typer, och lägga till tre fler uppsättningar av kindtänder bakom premolarer, utses först, andra och tredje molarer. De tredje molarer är även känd som visdomständerna.

Extra vuxen tänder

Ben i kroppen växa under normal barndom tillväxt och utveckling, inklusive ben i ansiktet. Käkben, men växa snabbare än resten av ansiktet, så småningom mäta upp en tredjedel av sin totala storlek, enligt LPCH. Denna snabba tillväxt ger utrymme för att rymma ytterligare 12 permanenta kindtänderna som ska ligga under utveckling.

Utbrott stadier

Alla tänder bildas i käkbenet och uppåt måste driva igenom tandköttet i en process som kallas tand utbrott. Mjölktänderna bildas under dräktigheten, men oftast har inte ännu utbröt vid födseln. De flesta barn tänder börjar att bryta ut mellan 4 och 7 månaders ålder, med deras sista kindtänderna kommer in efter sin andra födelsedag. Permanenta tänder börjar bildas i käkbenet under de primära tänderna, enligt helt enkelt tänder. Rotar av mjölktänderna lös, vilket får dem att lossa som permanenta tänder kommer i. Permanenta tänder börjar att bryta ut runt 6 år, med alla mjölktänder som ersätts vid 14 års ålder. En tredje uppsättning av permanenta kindtänder, känd som visdomständerna, bryta ut senare, vanligtvis mellan 17 och 25.

Tand-och sjukvård

God tandhygien, inklusive tandborstning, tandtråd och rätt kost, är väsentliga för övergripande tand utveckling och hälsa. Även om mjölktänderna byts ut, kräver de fortfarande rätt skötsel och underhåll. Sönderfallet kan orsaka smärta och kan leda till infektion och bör fyllas av en tandläkare. Helt enkelt tänder förklarar att mjölktänderna hold förlägga av permanenta tänder i käken. För tidig förlust av en baby tand kan leda andra tänder flytta över, vilket leder till ansamling av permanenta tänder.