mynewspapers.net

Återhämtningstiden efter gallblåsan kirurgi

Återhämtningstiden efter gallblåsan kirurgi


Gallblåsan kirurgi är ett gemensamt förfarande för att ta bort en inflammerad eller störd gallblåsan, om gallblåsan orsakar pankreatit eller om det finns en misstanke om cancer, enligt SteadyHealth.com. Detta förfarande är oftast laparoskopisk, minimalinvasiv kirurgi med användning av små snitt, jämfört med traditionell kirurgi som kräver stora snitt. Fall som är mer komplicerade kräver traditionell kirurgi; laparoskopisk kirurgi har dock färre komplikationer, kortare sjukhusvistelse och en bättre kosmetiskt resultat.

Potentiella

Förutsatt att du inte lider av någon av de kirurgiska riskerna med gallblåsan kirurgi såsom blödning, infektion eller skada den gemensamma gallgången, bör du återställa snabbt och återgå till det normala, enligt SteadyHealth.com.

Tidsram

Om du har laparoskopisk kirurgi, behöver du bara stanna på sjukhuset en eller två dagar, enligt kirurgi-guide.com. Det konstaterar att du kan förvänta dig en längre sjukhusvistelse med den mer traditionella kirurgin och det kommer att ta sex till åtta veckor.

Överväganden

Oavsett om du är på sjukhuset eller i hemmet, är det snabbaste sättet att återställa, enligt kirurgi-guide.com, att ha en riktig kost. Kosten bör vara en som kommer att minska alla bördor på matsmältningssystemet. Eftersom förstoppning är ett problem efter gallblåsan kirurgi, tyder kirurgi-guide.com på att du rådgöra med din läkare om vilka typer av livsmedel att äta.

Expert insikt

Kirurgi-guide.com föreslår att du undvika fet mat efter operation eftersom de är svåra att smälta. I själva verket kommer att du förmodligen vara på en flytande diet för de första dagarna efter operationen och säkert på samma dag som operationen. Du kan också uppleva gas smärta och lös avföring under återhämtning. Under denna tid bör du inte försöka att göra några stretchövningar eftersom detta kommer att sätta för mycket press på magmusklerna.

Förebyggande/lösning

Enligt SteadyHealth.com bör det ingen långsiktig diet efter gallblåsan kirurgi. Dock ca 20 procent av patienterna rapport har problem med diarré som kunde pågå i flera år. Artikeln föreslår äta livsmedel som innehåller fiber eftersom fibern absorberar överflödigt vatten, att göra mindre vattnig tarmrörelser. Du kan också undvika te, kaffe, mjölkprodukter och kryddig och feta livsmedel. Din läkare kan också ordinera anti diarré medicin om det behövs.