mynewspapers.net

Artrit i knä behandling

Artrit i knä behandling


Osteoartrit (OA) är en degenerativ sjukdom som kännetecknas av skador på ledbrosket. Ledbrosk är den släta vit vävnad som täcker ändarna av ben som möts på en gemensamt. Brosket bär långsamt bort, och i processen ben sporrar form vid gemensamt. Knäleden är särskilt mottagliga för artros, och människor som har OA i knäna uppleva smärta och svullnad dagligen. Det finns en mängd olika behandlingsalternativ för sådana människor.

Fakta

Icke-kirurgiska och kirurgiska behandlingar är de två vägarna öppna för personer som lider av artros i knä. Icke-kirurgiska behandlingar inkluderar livsstilsförändring, motion, stödjande enheter och medicinering. Livsstilsförändring ofta innebär att förlora vikt eftersom många människor drabbas av artros i knäet är överviktiga. Det kan också innebära stoppa aktiviteter som förvärrar tillståndet. Ett träningsprogram kan lindra smärta eftersom det förbättrar muskel benstyrka och ton. Stödjande enheter som käppar, skär sko och knä hängslen kan hjälpa till att minska smärtan av stående och gående. Medicinering omfattar användning av over-the-counter icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) som paracetamol, ibuprofen och naproxen samt receptbelagda NSAID som celecoxib att lindra smärta, inflammation och svullnad. Glukosamin och Kondroitinsulfat är over-the-counter orala kosttillskott som kan hjälpa till att lindra smärta. När icke-kirurgiska behandlingar misslyckas, patienten har fyra kirurgiska alternativ: artroskopisk kirurgi, osteotomi, total eller partiell knäledsplastik och brosk ympning. I osteotomi skär kirurgen shin eller lår ben för att försöka justera knät. Brosk ympning eller transplantation innebär att ta bort skadade brosk och ersätta det med frisk brosk från en annan del av knäet.

Överväganden

Människor som tar NSAID (over-the-counter och receptbelagda) som del av deras behandling av artros i knäet borde veta att det finns problem i samband med långvarig användning av dessa läkemedel. Det första problemet är att över tiden kroppen kommer att bygga upp en tolerans mot drogen så att det blir mindre effektiv. Ett andra problem som kan påverka människor tar mer än en medicin är problemet med läkemedel-läkemedel interaktion. Detta innebär till exempel att smärtstillande för knäet kan störa effekten av en blodförtunnande. Tredje, långsiktig användning av NSAID kan leda till förändringar i njurar och lever fungerar och kan äventyra koagulering av blod.

Alternativ behandling

Akupunktur och magnetisk puls terapi är två andra behandlingsalternativ för OA i knät. Akupunktur innebär placeringen av fina nålar på specifika områden av kroppen för att lindra smärta. Magnetisk puls terapi sysselsätter en pulserande signal skickas till knäet från en omgivande elektromagnetiska fältet.

Varning

Glukosamin och chondroitin sulfat kan orsaka biverkningar och kan störa andra mediciner trots att de är naturliga ämnen som finns i ledbrosk.

Framtid

Forskningsinsatserna koncentrerar sig på upptäckten av nya läkemedel för behandling av OA i knät och på förbättring av tekniker av brosk transplantation.

-

-

-

-